Radar · Nyhet

Höga halter kemikalier i katters blod oroar

Katter får i sig hormonstörande ämnen via dammet i våra hem, visar ny forskning. Förutom att katternas hälsa hotas oroar resultatet eftersom småbarn exponeras för gifterna på ett liknande sätt.

Tidigare har forskare uppmätt höga halter av bromerade flamskyddsmedel hos katter. En studie från Stockholms universitet slår nu fast att katterna får i sig kemikalierna via damm från exempelvis elektronik och möbler. Ämnena är hormonstörande och kan bland annat orsaka sköldkörtelsjukdomar. Man kan anta att småbarn som ofta slickar på saker och stoppar dem i munnen utsätts för ämnena på ett liknande sätt.

Flera av de kemikalier som hittats i katternas blod är förbjudna sedan mer än femton år tillbaka. En viktig påminnelse om att farliga kemikalier kan vara långlivade och hota hälsa och miljö under lång tid, tycker Cecilia Hedfors, expert på miljögifter på Naturskyddsföreningen.

– Enda lösningen är att inte släppa ut ämnen på marknaden som vi inte har studerat noga. De flesta ämnen som finns i dag vet vi inte hur de påverkar oss, säger hon.

Arbetet inom EU med att registrera och utvärdera kemikalier måste gå fortare, tycker Cecilia Hedfors. Av de över 120 000 ämnen som omfattas av EUs kemikalielagstiftning Reach, har ungefär 15 000 registrerats, sedan lagen antogs 2006. Av dessa har man endast hunnit utvärdera hur ett hundratal av dem påverkar miljö och hälsa.

– Det satsas för lite pengar, det prioriteras inte, säger Cecilia Hedfors.

Det är EUs medlemsländer som ska stå för utvärderingen av kemikalierna. Sverige har så här långt tagit på sig att utvärdera 14 ämnen. Cecilia Hedfors vill att Sverige ska bidra mer.

– Det finns ett intresse för frågorna hos den svenska regeringen. Men vi måste öka takten, säger hon.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV