Radar · Nyhet

Hårdare tag mot demonstranter i Arizona

Arizona är på väg att inskränka demonstrationsrätten. Om protester blir våldsamma ska polisen få större möjligheter att slå till – även mot dem som inte själva använder våld, enligt ett lagförslag.

Det är inte bara på nationell nivå som demokratiska principer nu diskuteras i USA. I förra veckan röstade Arizonas delstatssenat för ett lagförslag som ger myndigheterna rätt att beslagta arrangörernas tillgångar om våld och skadegörelse förekommer på en demonstration, rapporterar Arizona Capitol Times. Dessutom ska polisen kunna arrestera personer som deltar i protester – även innan någonting verkligen händer.

Senatens republikaner stödde förslaget, medan Demokraterna röstade emot. Om så sker också i delstatens representanthus blir lagen verklighet.

Hur polisen ska agera vid protester har diskuterats på flera håll i USA den senaste tiden, enligt The Independent. Många av de 230 personer som fick böter för våldsamt upplopp under president Trumps installation hävdar att de inte använt våld eller vandaliserat. I North Dakota arresterades aktivister under flera dagar i samband med att polisen med våld tömde lägret i Standing rock, där man protesterat mot den planerade oljeledningen.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV