Nyhetsmagasinet Syre Nummer 142 tisdag, 28 februari 2017
Radar – Nyhet

Schyman och Kawesa föreslås leda Fi

”Vi är bättre förberedda den här gången”, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, inför nästa års val. Valberedningen föreslår att hon och Victoria Kawesa ska leda Fi som partiledare i valrörelsen 2018.

I riksdagsvalet 2014 gick Fi fram med 2,7 procentenheter, det var bara Sverigedemokraterna som ökade mer, jämfört med 2010. Men det fattades ändå en knapp procentenhets väljarstöd för att ta steget in i riksdagen och partiet fick nöja sig med 3,1 procent.

Valresultatet innebär dock att partiets valsedlar kommer att finnas i alla vallokaler 2018, partiet självt behöver inte köra ut dem.

– Vi kan ägna våra krafter åt andra aktiviteter den här gången, säger Schyman som till hösten planerar en förvalsturné.

Hon hävdar att Fi har en ”stabil” väljarbas. Sedan valet har partiet legat runt 2 procent i opinionsmätningar.
Trots att Fi, enligt Schyman, är bestört över den migrationspolitik som förs av den rödgröna regeringen ser hon inte att det skulle finnas något annat alternativ för Fi än en regering ledd av Socialdemokraterna efter valet nästa år. Välfärden och den ekonomiska politiken väger tungt.
I helgen utsågs Kommunals förra ordförande och tidigare socialdemokraten Annelie Nordström till posten som arbetsmarknadspolitisk talesperson. Valen av partiledning ska ske på Fis kongress i Västerås den 24-26 mars. Valen gäller för en mandatperiod om två år, det vill säga fram till våren 2019.

Schyman och Kawesa får konkurrens av ytterligare tre namn som kandiderar till partiledare: Toktam Jahangiry, Gita Navabi och Katerin Mendez.
För närvarande är det bara Gudrun Schyman som är partiledare, sedan Sissela Nordling Blanco hoppat av på grund av sjukdom. Kawesa är partiets antirasistiska talesperson.
Som partisekreterare föreslår valberedningen Maria Pettersson.

Feministiskt initiativ

Grundades som politiskt parti 2005.
Leds av Gudrun Schyman, som fram till 2003 företrädde Vänsterpartiet, bland annat som partiledare.
Partiet har ett mandat i EU-parlamentet och plats i kommunfullmäktige i mer än tio kommuner.
I riksdagsvalet 2010 fick partiet 0,4 procents väljarstöd, i valet 2014 ökade det till 3,1. Det var dock en knapp procentenhet för lite för att klara riksdagsspärren.
Partiets kongress hålls i Västerås den 24-26 mars i år. Där ska partiet anta nya program på en rad områden, samt välja partiledning för två år framåt.
Källa: NE, Fi


Nummer 142 tis 28/2-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 142

tis 28/2-17 Fler nummer