Nyhetsmagasinet Syre Nummer 142 tisdag, 28 februari 2017
Radar – Nyhet

MP håller inte med om S asyllinje

Miljöpartiet vill att den tillfälliga, restriktiva asyllagstiftningen ska bli så kortvarig som möjligt. ”Vi tycker att det är helt självklart att vi kan införa en mer öppen, human migrationspolitik”, säger MPs migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

Inför sin partikongress i april slår Socialdemokraternas partistyrelse fast att Sverige inte väsentligen kan ha en lagstiftning som skiljer sig från andra EU-länders. Med tanke på de komplicerade förhandlingar som väntas om EUs framtida flyktingpolitik och det motstånd som finns i vissa EU-länder mot gemensamt ansvar för asylsökande lär det dröja innan något förändras.

Regeringskollegan Miljöpartiet är tydligt med att man så snart som möjligt vill återgå till en mer human, öppen migrationspolitik. Det finns det kongressbeslut på.

– Den tillfälliga, mer restriktiva lagstiftningen som vi har i dag, upphör automatiskt senast 2019. Och vi har en kontrollstation 2018 för att se om lagstiftningen överhuvudtaget behövs det sista året, säger Ferm.

Nu signalerar S partiledning att den mer restriktiva asylpolitiken kan bli kvar, om inte EU-ländernas linje ändras.

– Det är underlag för diskussion på deras kongress och man får väl se hur diskussionerna kommer att gå där, säger Ferm.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra håller med Stefan Löfven om att svensk migrationslagstiftning inte kan skilja sig för mycket från andra EU-länders. Men hon tycker att han gömmer sig bakom EU, i stället för att tala om vad han själv vill.

– Vi har en tillfällig lagstiftning nu om tillfälliga uppehållstillstånd. Stefan Löfven hade ju kunnat ge besked om hur en svensk långsiktig migrationspolitik behöver se ut, säger hon.


Nummer 142 tis 28/2-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 142

tis 28/2-17 Fler nummer