Radar · Nyhet

Många frågor kring fängslad förläggare

Det har gått 500 dagar sedan den svenske förläggaren Gui Minhai frihetsberövades. Han är den enda av de fem Hongkongbokhandlarna som fortfarande sitter fängslad. Svenska UD försöker räta ut de många frågetecken som omgärdar fallet.

Det var den 17 oktober 2015 som Gui Minhai under oklara omständigheter försvann från sin semesterbostad i Thailand. När han i januari förra året snyftande framträdde i statskontrollerad kinesisk tv bekräftades att förläggaren sitter frihetsberövad i Kina, dit han påstås ha återvänt frivilligt för att stå till svars för ett gammalt trafikbrott.

Men ungefär samtidigt som Gui Minhai försvann också fyra av hans kollegor. De arbetade på ett förlag och en nu igenbommad bokhandel i Hongkong som gav ut känslig politisk populärlitteratur om den kinesiska ledningen. Alla utom svensken har släppts fria.

Ambassaden i Peking har fått träffa Gui Minhai vid två tillfällen, senaste gången i september i fjol. Sverige har lyft hans fall med kinesiska företrädare i Peking och i Hongkong, och ärendet har flera gånger tagits upp med den kinesiska ambassadören i Stockholm.
Detaljerna kring förläggarens situation är mycket oklara.

– Vi vill ha fullständiga klargöranden från kinesiska myndigheter om vad som har skett och vad som sker. Det har vi fått till viss del, men vi har inte fått svar på alla de frågor som vi vill få svar på. Vi har till exempel inte fått ta del av fullständiga åtalspunkter, säger Patric Nilsson, kansliråd på utrikesdepartementet.

När Gui Minhai framträdde i tv sade han att han inte vill ha någon hjälp från Sverige.

– Men det får egentligen inga konsekvenser för hur vi agerar diplomatiskt. Vi ser väldigt allvarligt på ärendet, och fortsätter att agera, säger Nilsson.

I slutet av 2015 inleddes en förundersökning om människorov och svensk polis har varit i Thailand för att undersöka hur det gick till när Gui Minhai försvann från bostaden i Pattaya.

– Förundersökningen pågår och jag väntar fortfarande på vissa uppgifter, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, som inte vill ge några ytterligare detaljer.

Fallet har lett till omfattande internationell kritik, bland annat gällande den kinesiska regimens bristande respekt för Hongkongs autonomi.

Gav ut känsliga böcker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV