Energi · Mat med Jenny

Året inleds med produktkavalkad

Så här i februari passar livsmedelsföretagen på att pumpa ut sina nyheter till butikerna. Och det är ingen slump att det sker just nu. Varje år runt vissa veckor finns nämligen en intern överenskommelse mellan producenterna och matbutikerna. Det kallas för tidsfönster och handlar om att förenkla för branschen att få ett flöde på lanseringarna. Butikerna behöver förberedelse för att beställa hem nyheter och göra plats i hyllorna.
Det finns flera sådana här tidsfönster under året, där olika typer av varor har sina egna lanseringsveckor. Vecka 7 är ett tydligt exempel på en sådan vecka.

Här kommer en lång rad exempel på veganska produkter som har kommit ut i butik och som kommer ut den närmaste tiden.

Anamma ger sig in i pulled vego-branschen

Anamma utökar sitt fryssortiment med Pulled vego BBQ, Vego kebab och Chili- och ingefärsstrimlor. Alla tre finns nu tillgängliga hos Coop och City Gross.

Bubs utökar sitt godissortiment

Bubs lanserar nya godisserien Geo, som är vegansk och Fairtrademärkt. Geo finns bland annat i smakerna Sweet Strawberry/Vanilla rombs och Salty liquorice ovals. De finns på Ica från vecka 7.

Alpro lanserar fyra nya mejeriprodukter

Alpro slår på stort och presenterar fyra nya produkter: Go on Jordgubb/hallon, kaffedrycken Alpro i kaffe, en ny osötad mandeldryck samt havreyoghurten Mild & creamy havre. Alla finns i butik från vecka 7.

Coop presenterar egen serie med frysprodukter

Coop hänger på trenden med eget svenskproducerat vegosortiment. Från och med vecka 11 finns ärtbiffar, bönbiffar, gula ärtpuckar och vegofärs i butik. Varumärket Änglamark kommer samtidigt med falafel.


Delicato bullar upp med nya kakaobollar

Delicato lanserar en ny serie bollar. Serien heter Delicacao och tre av bollarna är veganska: Hallon, Hasselnötskrokant och Mörk choklad. Bollarna finns i butik från och med vecka 4.

Ekko Gourmet satsar på mer ekologiskt

Ekko Gourmet presenterar två nya produkter: solrosburgare och quinoabullar. Burgaren är baserad på bland annat kikärtor och quinoabullarna på gröna linser och röd quinoa. De finns i butik från vecka 7.

Flodins lanserar färdig texmexrätt

Varumärket Flodins presenterar en vegansk, färdiglagad texmexrätt. Texmex Vegetarian heter produkten och består bland annat av röda linser, kidneybönor, tomater och majs.

Ica veganiserar befintliga produkter

Ica lanserar nygamla kylprodukter i sin serie Ica Gott liv. De tidigare lakto-ovo-vegetariska sojabullarna, burgarna och schnitzlarna blir nu helt veganska.


Gogreen presenterar drycker och nya matlådor

Nytt i hyllan från Gogreen är dryckerna Quinoa & kokos och Havre & mandel, samt lunchlådorna Chickpeas tikka masala och Asian bean & coconut bowl. Produkterna finns i  butik från vecka 7.

Lily & Hanna's glass får ny choklad- och mockakostym

Glassproducenten Lily & Hanna’s kommer vecka 11 ut med två nya glassar: Fudge truffle heaven och Divine salted mocha caramel. Glassarna är baserade främst på kokosolja och cashewnötter.

Fry's sojaburgare växer i storlek

Fry’s har länge salufört sojaburgare, korvar och schnitzlar. Nu kommer deras burgare i modell större, 150 gram. Burgaren finns nu ute i de flesta större butikskedjor.

Planti testar nyfunna havrevingar

Planti, som saluför den sojabaserade yoghurten Soygurt, satsar nu även på havrebaserad växtyoghurt: Yogoat. Yogoat finns i smakerna Naturell och Vanilj och lanserades i butik vecka 7.