Energi · Syre tipsar

Dokumentär – vad gör man med en kålrot?

Klimatsmarta jag är en serie dokumentärer om att leva på ett sätt som belastar klimatet mindre. De tar upp hur det samtidigt kan bli en förändring som får en att må bättre – och kunna hantera den tunga kunskapen om klimatproblemen.

De tre filmerna berättar om projektet Bechange i Luleå, där ett par, Linnea Sandberg och Andreas Wåhlström, under åtta månader får hjälp av en klimatrådgivare och en mental coach att leva mer klimatsmart. De tar upp de tre största koldioxidkällorna i en privatpersons liv – biffen, bilen och bostaden.

Första delen hade premiär lördagen den 18 februari och handlar om biffen. Linnea och Andreas är vana vid att äta mycket kött och väldigt lite grönt. Nu går de gradvis mot grönare vanor – med helvegetarisk kost som mål. I början är det svårt, de visste inte hur de skulle göra med de nya råvarorna. ”Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra med den här kålroten eller vad det var” säger Andreas Wåhlström. Men de lär sig, efter tre veckor utan kött tänker de inte på det längre. Det har blivit roligare att laga mat, de känner mindre ångest och vanmakt över klimatet och det är inte dyrare. Och de orsakar betydligt mindre koldioxidutsläpp än de gjorde före projektet.

Det är en lugn, positiv och pedagogisk film med många tips om hur man kan tänka och göra. Den som själv är insatt i frågan och vill sprida kunskap till omvärlden kan också hitta tips om var hindren kan finnas. Bakom filmen och projektet står organisationen Earth, Sida och Studiefrämjandet. Filmen finns på Youtube.