Glöd · Ledare

Ett angrepp på nätet som allmänning

I måndags fällde Patent- och marknadsöverdomstolen en dom som säger att Bredbandsbolaget inte längre förutsättningslöst får tillhandahålla uppkoppling för sina kunder. De måste blockera vissa adresser, bland annat till The Pirate bay.

På The Pirate bay kan man nämligen söka efter länkar till personer som gratis vill dela med sig av filer. Det kan vara filmer, musik, spel, böcker – en del av materialet är upphovsrättsskyddat och olagligt att ladda ner gratis, medan annat är lagligt. I november 2014 stämdes Bredbandsbolaget av ett gäng stora företag i film-, musik- och tv-branschen för att de inte blockerar The Pirate bays och den nu nedlagda filmstreamingsajten Swefilms adresser. De stödde sig på en lagparagraf som förbjuder ”medverkan till upphovsrättsbrott”.

Bredbandsbolaget protesterade och menade att ”de som tillhandahåller internets infrastruktur inte ska hållas ansvariga för innehållet … lika väl som posten inte ska lägga sig i vad folk skriver i brev”. I tingsrätten fick Bredbandsbolaget rätt, men gruppen av branschföretag överklagade och Patent- och marknadsöverdomstolen, som är en del av hovrätten, gick alltså på deras linje.

Det här är den första domen i sitt slag i Sverige, och fler kan väntas. Domarna kommer inte att stoppa illegal fildelning, men de kommer kanske att göra det mer komplicerat en tid framåt. Men framför allt är domen mot Bredbandsbolaget ett angrepp på internet som allmänning och allfarväg, på den princip som kallas nätneutralitet.

Bredbandsbolaget dömdes inte för något brott – domstolen anser inte att företaget har medverkat till upphovsrättsbrott. Däremot måste de nu börja blockera The Pirate bay, annars får de betala en halv miljon till branschbolagen. Dessutom måste de betala motpartens rättegångskostnader på fyra och en halv miljon kronor. Eftersom branschorganisationerna tillsammans är enormt mycket större och rikare än de flesta internetleverantörer blir maktförhållandena ojämna. Internetleverantörer kommer att vilja vara försiktiga för att inte bli stämda och riskera att få betala miljoner efter en rättegång. Då riskerar vi att få ett internet som är hårt styrt av dem som kan betala mest.

Om internetbolagen börjar blockera allt som kan misstänkas innehålla något upphovsrättsskyddat material kan det drabba sajter där vem som helst får ladda upp saker som andra kan se. Youtube, till exempel. Internet kan bli något man går till för att se en film eller kolla vädret, inte något som vi alla är med och skapar. Inte ett fritt forum för kulturutbyte, kunskap och diskussioner.

Det har också hänt att upphovsrätten har använts i andra syften än att försäkra innehavarna om att få betalt, nämligen för att tysta kritik och visselblåsare. Ett exempel är när Greenpeace satte upp en sajt som parodierade det finländska oljebolaget Neste oils egen hemsida i syfte att kritisera Neste. Oljebolaget kontaktade då Greenpeaces internetleverantör och krävde att de skulle ta ner sajten under förevändning att den var alltför lik deras egen, copyrightskyddade. Och när Scientologikyrkan skulle stoppa spridningen av sina hemliga skrifter på 1990-talet var det också upphovsrätten som användes.

På sin hemsida skriver Bredbandsbolaget att man är förvånad över domen och inte kan se hur den kan vara förenlig med svensk lagstiftning. Internetleverantören Bahnhofs vd Jon Karlung säger till Helsingborgsposten att blockeringarna går att kringgå men att domen är ”ett grundskott mot ett fritt och öppet internet”. Risken finns att det viktigaste och mest intressanta som sker på nätet tvingas ner under ytan. Det borde vara nog för att se över lagstiftningen.

Två personer fick förra veckan tillstånd att använda medicinsk cannabis mot svåra smärtor och ångest.

Folketinget i Danmark har röstat igenom ett uttalande om att majoriteten i varje bostadsområde ska vara född i Danmark av danskfödda föräldrar.