Radar · Nyhet

Massavrättningar i fängelset Saydnaya

Den syriska regimen har hängt upp till 13 000 fångar sedan revolten mot Bashar al-Assad inleddes 2011. Enligt Amnesty pågår det en utrotningskampanj mot dissidenter i Syrien.

De utomrättsliga avrättningarna som sker i det tysta utgör brott mot mänskligheten, enligt Amnesty. Hängningarna på fängelset Saydnaya, som av vakter kallas ”festen”, genomförs en eller två gånger i veckan mitt i natten, skriver människorättsorganisationen i sin nya rapport ”slakthus”. Mellan 20 och 50 personer förs bort åt gången.

En tidigare vakt berättar att de som ska hängas inte vet vad som väntar utan tror att de ska förflyttas till en annan anstalt. I stället förs de till en källarcell där de misshandlas före hängningen. De som ska hängas vet inte att de ska dö förrän i sista minuten. De har ögonbindel och ombeds sätta ett tumavtryck på ett dokument som registrerar deras död. Sedan radas de upp med en snara runt halsen.

Fångar som hållits i celler ovanför avrättningsplatsen vittnar om hur de lagt örat mot golvet och hört ljuden från hängningarna. Kroppar förs bort på lastbilar för att dumpas i massgravar.

Avrättningsplatsen byggdes ut någon gång efter juni 2012 för att göra det möjligt att avrätta fler personer samtidigt. Många i fängelset Saydnaya uppges även ha dött till följd av systematisk tortyr eller svält.

Amnesty skriver att det är otänkbart att masshängningarna och den systematiska tortyren inte har godkänts på högsta nivå i regeringen. Enligt rapporten har mord, tortyr, påtvingade försvinnanden och utrotning pågått på fängelset sedan 2011 som en del i systematiska försök att krossa alla former av motstånd hos den syriska befolkningen.

Enligt Amnesty genomförs summariska rättegångar inför en så kallad militärtribunal som i verkligheten är ett förfarande som tar en eller två minuter på ett kontor, där fångens namn skrivs in i ett dödsregister.

Nya fångar förs fortfarande till fängelset Saydnaya och de minutlånga rättegångarna som äger rum på militärpolisens högkvarter i al-Qabounområdet i Damaskus fortsätter. Det finns ingen anledning att tro att de summariska avrättningarna har upphört, uppger Amnesty.

Amnesty uppmanar till att en oberoende undersökning av de brott som begås vid fängelset Saydnaya inleds omedelbart.