Energi · Recension

Civil olydnad för de yngsta

”Julia räddar skogen” är en ny bok för små barn om att säga ifrån, protestera och påverka.

Julia och hennes stora hund möter ett par skogsarbetare när de är ute och går i skogen. Skogsarbetarna säger att de ska hugga ner skogen, för det ska bli en motorväg där. Det vill inte Julia vara med om. Hon klättrar upp i ett träd och vägrar komma ner. Trots att polisen säger att hon måste. De kan inte sätta barn i fängelse, säger Julia. Hon stannar kvar hela långa natten i trädet. Lite rädd är hon, men hunden håller henne sällskap.

När hon vaknar nästa morgon står statsministern där och ska förklara varför man måste bygga motorvägen. Folk måste ju kunna åka till jobbet! Men det går Julia inte på. De kan åka tåg istället, det är mycket bättre, säger hon. Det tycker statsministern är en bra idé. Hon bestämmer genast att det ska bli en tågtunnel istället. När den invigs får Julia åka i förarhytten med statsministern.

Det är en enkel och spännande historia som en treåring kan följa och tycka om och som ett lågstadiebarn kan läsa själv. Lärorik, med fina, livfulla bilder och en självständig och vetgirig tjej som huvudperson. Skogsarbetarna är förresten en kvinna och en man med gröna flätor. Det finns flera sådana sympatiska detaljer, och på det hela taget är det en jättefin bok.

Men några invändningar har jag. Julia går till biblioteket för att ta reda på vad en motorväg är, och får veta att det är en bred asfaltsbana där bilar står i kö och väsnas och luktar illa. En dålig grej, tycker Julia. Jo, det är ju sant, men att helt utelämna funktionen är lite väl ensidigt. Även om en bok för små barn inte kan ha med alla nyanser.

Och trots att Julia måste slå upp ordet motorväg finns det helt utan förklaring en billobbyist i boken. Han dyker upp och försöker locka ner Julia ur trädet med bullar, men försvinner ur handlingen när hon tackar nej. Slutsatsen för de yngsta läsarna måste bli att en billobbyist är en gubbe som bjuder på bullar – också lite ensidigt.

Det är synd och jag undrar hur författaren tänkte där. Men det går bra att fylla i det som saknas när man läser högt. Det är så mycket annat som är bra i den här boken.

Julia räddar skogen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV