Energi · Mat med Jenny

Vegansk ärtburgare vinner Matverk Västmanland

I Saluhallen Slakteriet på Slakterigatan i Västerås finns företaget Gilla Grilla, som satsat på att ta fram en vegansk ärtburgare, tillsammans med Ros-lunds potatis. Det visade sig vara en bra satsning, för burgaren har tagit hem vinsten i tävlingen Matverk Västmanland. Det betyder att ärtburgaren blir Västmanlands bidrag när den nationella tävlingen avgörs i Nyköping 28–29 mars.

Ärtorna och potatisen i burgarna kommer från familjen Roslund i Stora Skedvi. Sedan tillverkas de i beredningsköket i Saluhallen. Om några veckor kommer de att säljas i den egna butiken.

– Våra veganska ärtburgare har blivit mycket populära. Vi har dem alltid med när vi grillar på olika event. Vi har en buffé som till övervägande delen är vegetarisk, och till stor del också vegansk. Fisk och kött kan man välja till, säger Bo Masser på Gilla Grilla.

Juryns motivering lyder bland annat: ”Den vinnande produkten har en regional förankring i ett omsorgsfullt val av råvaror. Produkten känns genuin och tillverkad med ett gediget hantverkskunnande med respekt för hantverket och råvarorna”.

– Vinsten har gett en god feedback från juryn, så att vi ytterligare kan professionalisera produkten, och framför allt presentationen med en ny förpackning som nu är under utveckling. Det betyder väldigt mycket för Gilla Grilla, säger Bo Masser.