Radar · Nyhet

Vägskäl för svenska skogen

I en ny tung rapport från Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen framgår att det formella skyddet för svensk skog inte är i närheten av de nivåer som regeringen har satt upp. Endast 60 000 av utlovade 150 000 hektar värdefull skog har fridlysts och nu är det bråttom om miljömålen för svensk skog ska uppnås.

Sveriges kvarvarande oskyddade skogar med höga naturvärden avverkas i snabbare takt än nya naturreservat hinner utlysas. Siffrorna på hur mycket oskyddad skog med höga naturvärden som ännu finns kvar varierar, men i höstas ratificerade regeringen Nagoyaprotokollet som förpliktigar Sverige att bevara den biologiska mångfalden.

– Detta är ett viktigt steg i Sveriges internationella arbete för att bevara och stärka den biologiska mångfalden, sa miljöminister Karolina Skog i samband med ratificeringen.

Men på många fronter ställs den biologiska mångfalden mot skogsindustrins intressen. I Västerbottens län nära Abmoberget, ett oskyddat vildmarksområde med träd som är 500 år gamla, undersöker exempelvis Sveaskog nu möjligheterna att avverka i anslutning till det oskyddade området på 1 800 hektar som Naturskyddsföreningen önskar se utropat till naturreservat. Enligt forskares beräkningar borde 20 procent av den produktiva arealen helt undantas från skogsbruket ifall Sverige ska ha någon chans att nå de satta miljömålen för skogen.

– Naturvårdsverket och Skogsstyrelsens rapport visar hur akut situationen är för svensk skog, säger Lina Burnelius, sakkunnig i skogsfrågor vid svenska Greenpeace, till Syre.

Rapporten är, menar hon, en väckarklocka som borde få regeringen att genast agera för att kartlägga vilka områden som bör skyddas, och det på ett sätt så att det inte blir en mosaik av utspridda reservat, utan värdetrakter som säkrar Sveriges 1 800 skogslevande rödlistade arters överlevnad.

– Skog är inte träd, skog är ett ekosystem. Skogen behöver inte oss, det är vi som behöver skogen, understryker Lina Burnelius. Därför måste vi skydda det som är skyddsvärt.