Radar · Nyhet

Nya åtgärder i kampen om mark i Chile

Mapuchefolket i södra Chile har länge kämpat för rätten till sina traditionella marker. Nu presenteras förslag för att hitta lösningar på konflikten mellan ursprungsbefolkningen och staten.

En presidentkommission har nu lagt fram 50 förslag för att stärka ursprungsbefolkningens rättigheter och representation i parlamentet. Mapuchefolket, som är landets största ursprungsbefolkning, utgör nära 5 procent av Chiles befolkning på knappt 18 miljoner.

Förslagen har lagts fram efter ett dussintal attacker som riktats mot lastbilar och förråd som tillhör skogsbolag i regionen Araucania. I samband med attackerna har mapucherörelsen ställt flera krav.

Den katolska biskopen Héctor Vargas, som lett kommissionens arbete, säger att Araucania är en skadad och splittrad region som står inför allt större problem. Det handlar om en historisk skuld till mapuchefolket och den svåra situationen för de som utsatts för våldsamheterna på landsbygden.

Enligt José Aylwin, chef för organisationen Observatorio Ciudadano, saknas dock ett rättighetsbaserat synsätt i kommissionens förslag, särskilt när det gäller rätten till traditionella marker.

– Det finns ingen hänvisning till polisens våld mot mapuchefolket eller hur skogsindustrin gynnats, säger han till IPS.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV