Energi · Mat med Jenny

Linköping Vego välkomnar till vegansk mässa

I morgon, lördagen den 11 februari, öppnas dörrarna till den veganska mässan Linköping Vego för tredje året i rad. Platsen är som tidigare Linköping Konsert & kongress och på programmet trängs en lång rad föreläsare tillsammans med mataktörer och så klart mässans egen restaurang.

Linköping Vego är en ekonomisk förening, vars syfte bland annat är att arrangera mässan med samma namn, under parollen Framtidens gastronomi. Föredragslistan bjuder bland annat på kokboksförfattaren Hanna Bergström och stjärnkocken Maximillian Lundin. I utställarlistan finns företag som Plamil, Tartex, Veggoköket och Yi-Pin, tillsammans med lokala aktörer som Trottoarbaren och Vegangodis.

Och precis som tidigare år tillkännages utmärkelserna Bästa östgötska vegidisk och Bästa östgötska kafé/restaurang. Syre pratar med Jan-Erik Strömberg som är en av arrangörerna.

I morgon är det dags igen, Linköping Vego. Hur har förberedelserna gått?

– Som alla tidigare år så känns det mesta kaotiskt fram till de sista avgörande veckorna då alla pusselbitar äntligen börjar falla på plats. Vi är alla heltidsarbetande och driver mässan som ett ideellt projekt, så utmaningen är att få dygnets timmar att räcka till. Därför känns det nu dubbelt skönt att pusselbitarna fallit på plats och att pusslet ser rätt så trevligt ut.

Vilka utställare eller programpunkter ser du själv mest fram emot?

– För min egen del så brinner jag för den jättespännande forskning som pågår för att ersätta djurförsöken med moderna metoder som utgår från människoceller och data tillgängliga om oss människor. Sen är det ingen hemlighet att jag är ett stort fan av Maximillian Lundins fantastiska arbete att lyfta den gastronomiska upplevelsen av veganmaten.

Berätta om maten! Vad kommer det finnas att äta och vad ser du själv mest fram emot att testa?

– Till lunch kommer två veganska rätter att erbjudas: rödbets- och valnötsbakelse med örtrostad klyftpotatis och paprikasås och majsbiffar med ljummen matvetesallad, balsamicoreduktion och vitlöksaioli. Därtill erbjuds fika i form av veganska bakelser, bröd och mackor. Av de här rätterna så tror jag att valnötsbakelsen är det som låter allra mest spännande. Jag är säker på att det mycket duktiga kockarna på Konsert och kongress inte kommer att göra någon besviken.

Linköping Vego – Framtidens gastronomi

• 11 februari kl 10-17, Linköping Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7, Linköping

linkopingvego.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV