Glöd · Debatt

Kärnkraftverket kan skada Bottenviken

DEBATT Bottenviken, Östersjöns nordligaste havsområde, är ett unikt och värdefullt innanhav med ett mycket sårbart ekosystem som Sverige och Finland har gemensamt ansvar för. Det finsk-ryska kärnkraftverk som planeras på den låglänta udden Hanhikivi i Pyhäjoki på finländska sidan Bottenviken skulle vid normal drift medföra storskalig negativ påverkan på ekosystemet. Vad en större olycka skulle innebära kan vi inte ens tänka oss. Men varför är detta en ickefråga för svenska myndigheter?

Nyligen beslutade Vattendelegationen om nytt åtgärdsprogram och ny förvaltningsplan för Bottenvikens vattendistrikt. I dag når inget kustvatten en godtagbar kvalitet. I planen nämns inget om effekterna av det planerade kärnkraftverket, som ytterligare skulle försämra kvaliteten på vattnet.

Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram ett utkast till statlig havsplan för Bottniska viken. Här nämns ingenting om de finländska planerna på ett kärnkraftverk som kan förändra den miljömässiga utvecklingen av svenskt vatten.

I Havs- och vattenmyndighetens yttrande i samrådet om projektets MKB belyses befarade problem på grund av dumpning av muddermassor och att kylvattnet kan få gränsöverskridande konsekvenser, vilket kan påverka lekvandringen av fisk upp i svenska och svensk-finska älvar. Varför finns inget om detta med i havsplanen?

I utkastet till havsplan nämns inte att Bottenviken i och med klimatförändringarna riskerar att få brunare vatten, mer bakterietillväxt, minskad växtplanktonproduktion, mindre fisk och mer tillförsel av organiska miljögifter. Inget om hur klimatförändringarna, tillsammans med den planerade miljöstress som följer med ett kärnkraftverk, kommer att påverka Bottenviken.

Det finns en stark opinion i Sverige mot kärnkraftverket. Det har visat sig i samråd där kommuner, myndigheter, organisationer och allmänhet framfört många kritiska synpunkter. Men Finlands regering har inte alls brytt sig om de svenska synpunkterna.

13 Norrlandskommuner har tagit avstånd från kärnkraftsbygget: Övertorneå, Överkalix, Kalix, Boden, Piteå, Robertsfors och Sundsvall har tagit beslut i kommunfullmäktige. I Skellefteå, Härnösand, Kramfors, Timrå och Örnsköldsvik har de styrande politiska partierna i kommunerna tillsammans tagit ställning och skickat skrivelser till Finlands regering. Nyligen uttryckte Umeå kommun sin oro och avråder från att placera ett slutförvar i närheten av Pyhäjoki, och anser att man i första hand bör överväga annan energiproduktion.

Mängder av organisationer har tagit ställning mot kärnkraftsbygget och tiotusentals har skrivit under namninsamlingar för att stoppa det. Än är det inte för sent – vi måste stoppa kärnkraftverket i Pyhäjoki!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV