Radar · Nyhet

Svensk gränskontroll ska utföras på tåget

Nu ger Danmark grönt ljus för svensk polis att kliva på Öresundstågen vid Kastrup för att utföra gränskontroller så snart svensk gräns passerats.

Ett glädjande besked, tycker inrikesminister Anders Ygeman (S). Men den av pendlarna hårt kritiserade id-kontrollen på Kastrup blir dock kvar.

– Jag är beredd att fortsätta diskussionerna med Danmark för att underlätta för resenärerna, men det här är ett väldigt stort steg, säger Anders Ygeman till TT.

Danska justitiedepartementet meddelar nu att man kommer låta svensk polis kliva på Öresundstågen vid Kastrup.

Dock gäller det avtal som ingåtts att svensk polis får påbörja kontrollen först när tåget passerat den svenska gränsen på högbron. Polisen har runt fem minuter på sig att kontrollera passagerarna innan tåget når stationen Hyllie.

Åtgärden kommer spara tid – och underlättar därmed situationen för de hårt prövade Öresundspendlarna något, enligt Anders Ygeman

– Jag hoppas att de nu kan känna glädje över att vi kan göra en kraftfull förbättring för deras resmönster och gå tillbaka till tidtabellen, och vi är beredda att gör ytterligare förbättringar för att få deras liv ska gå så smidigt som möjligt, säger han.

TT: Men när kommer tågen att gå helt normalt igen?

– Det måste vi ha en diskussion med operatörerna om, men målet är att vi ska dit.

De inre tillfälliga gränskontrollerna infördes i november 2015, som en följd av att många asylsökande kom till Sverige. Id-kontroller infördes dessutom den 4 januari 2016 och sker på den danska sidan. Det är tåg-, buss- och färjetransportörerna som ansvarar för de kontrollerna. Alla passagerare som ska till Sverige får hoppa av tåget i Kastrup och visa upp sin legitimation innan resan kan fortsätta på ett nytt tåg.

Hur länge Öresundspendlarna ska leva med att kontrolleras till eller från jobb är högst oklart, säger Anders Ygeman.

– Det beror på hur EU klarar av att upprätthålla sin gränskontroll, och om man kan komma fram till gemensamt ansvar för flyktingpolitiken.

Dubbel kontroll – så funkar det

För resande från Köpenhamns Hovedbanegård mot Sverige gäller följande:

• Alla passagerare ska byta tåg på Kastrup, och där gå igenom en sluss på perrongen för att kunna fortsätta resan mot Sverige.

• Giltigt Id-kort ska uppvisas vid kontrollen

• Sedan har svensk polis fram tills nu utfört en gränskontroll på Hyllie station i Sverige.

• Gränskontrollen kommer att finnas kvar, men ska enligt ett nytt avtal nu utföras av svensk polis på tågen efter att svenska gränsen passerats.

Källor: Öresunddirekt.se, regeringen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV