Radar · Nyhet

Afghanska tjejer kampsportar mot fördomar

På en snöig bergstopp strax väster om Kabul tränar en grupp afghanska flickor kampsporten wushu. Ett sällsynt undantag i ett land där kvinnligt idrottsutövande är strängt begränsat.

Kampsport är populärt i Afghanistan, men det är ett ökänt svårt land för kvinnliga utövare. Flickorna och de unga kvinnorna i klubben Shaolin Wushu får utstå regelbundna trakasserier och glåpord, utöver de vanliga farorna i Kabul.

– Den största utmaningen för oss är osäkerheten. Ofta kan vi inte gå till klubben på grund av det, säger 18-åriga Zahra Timori.

Kampsporttränaren Sima Azimi, 20 år, visar en övning på en bergstopp utanför Kabul. I tre år studerade hon kampkonsten wushu i Iran, varifrån hon också fått beställa sitt shaolin-svärd. Foto: Massoud Hossaini/AP/TT

Men mobbningen hindrar inte gruppen från att hänge sig åt den kinesiska kampkonsten wushu. När det går tränar de i klubblokalen. Annars får det bli utomhusträning på en undanskymd plats, som till exempel en bergstopp.

Klubbmedlemmen Shakila Muradi hoppas att sporten kan bidra till ett mer fredligt klimat i landet genom att trotsa de dagliga kränkningar som plågar afghanska flickor.

– Det finns många som förföljer oss men vi ignorerar dem och följer våra mål, säger hon.

 

Medlemmar i klubben Shaolin Wushu i träningstagen. Självförsvarsteknik är bra att kunna på Kabuls gator där kvinnor regelmässigt ofredas. Foto: Massoud Hossaini/AP/TT

Den här dagen leder 20-åriga Sima Azimi träningen av självförsvarstekniker i snön på berget. Hon lärde sig wushu i Iran där hon vann medaljer i tävlingar. Hon uppmuntras av pappan som hon tränar ihop med på gymmet.

– Jag arbetar med tjejerna för att stärka deras förmågor. Jag älskar att se hur afghanska flickor förbättras på samma sätt som flickor på andra ställen i världen, säger Sima Azimi.

 

Sima Azimi (i svart) tränar flickor och unga kvinnor i kampsporten wushu på ett berg utanför Kabul. Självförsvarsteknik är bra att kunna på Kabuls gator där kvinnor regelmässigt ofredas. Foto: Massoud Hossaini/AP/TT

Hennes pappa Rahmatullah Azimi är orolig över dotterns säkerhet, men njuter av att se henne träna de andra tjejerna:

– Jag är verkligen glad för att jag hjälpte, uppmuntrade och stöttade Sima.

Alla i Shaolin Wushu tillhör folkgruppen hazarer som generellt har mer liberala traditioner, till exempel att flickor ges större möjligheter att röra sig utanför hemmen. Det ses inte med blida ögon av islamistiska extremister som flera gånger under det senaste året har attackerat hazarer.

Medlemmar i klubben Shaolin Wushu i träningstagen. Självförsvarsteknik är bra att kunna på Kabuls gator där kvinnor regelmässigt ofredas. Foto: Massoud Hossaini/AP/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV