Glöd · Debatt

Stå upp och försvara freden

DEBATT Kärnvapen, är det något vi ska förvara åt USA och Nato i vårt land?

Värdlandsavtalet, som togs i riksdagen den 25 maj 2016, innehåller följande: Nato får tillgång till våra vägar, hamnar, flygplatser, de får ha trupper och krigsmateriel här – även kärnvapen. Nato ska få ansöka hos regeringen om att få anfalla ett tredje land från svenskt territorium. Sker det blir vi bombmål när det land som de anfaller svarar.

Avtalet fördes inte ut till folket för debatt, vare sig av den borgerliga alliansen eller av S och MP i vår nuvarande regering. USA, som är den ledande nationen i Nato, förvarar redan atombomben B61 i dessa värdländer: Tyskland, Belgien, Nederländerna, Italien och Turkiet. De två länder som har mest kärnvapen förvarade hos sig har tillsammans cirka 230 atombomber. I dag har USA, Frankrike och Storbritannien kärnvapen av de länder som är med i Nato.

Här i Norrbotten har det tränats i mer än tio år i vår sista vildmark. Rennäring och turistnäring har störts. De flesta Natoplan tränar med kärnvapen, är det sådant som vi aldrig fått veta? F21 har låtit bygga ut vår flygplats för att kunna ta emot riktigt stora plan för 88 miljoner av våra skattepengar. Vilka krig ska den användas i?

En minnesbild har jag från en film från Hiroshima när atombomben Little boy släpptes över staden av USA i krigsslutet. ”Aj aj aj, mamma, det bränns!” ropar en liten flicka som fastnat under rasmassor. Mamman höll hennes hand men lyckades aldrig få upp henne. Den lilla flickan brändes ihjäl där nere.

När en atombomb exploderar utvecklas ett eldmoln som är fruktansvärt hett. Tryckvågorna efter bomben sliter sönder människor, byggnader och infrastruktur. Kvar blir ett ödelagt landskap med förkolnade rester av människor och kroppsdelar, byggnader och allt som en gång fanns där. Ett stort område blir radioaktivt mycket länge.

Vill du vara med om detta? Om inte, stå upp och försvara freden! Säg nej till att kärnvapen förvaras här. Unga vuxna, var med i kampen. Det är er framtid det handlar om.

I Hiroshima dog först 45 000 människor, sedan 300 000 och därefter miljoner människor av strålning och skador. Kärnvapen finns i fler länder. USA har i dag 6 970 atombomber och av dem är 1 750 aktiverade. Deras kärnvapen finns på ubåtar och bombplan. Ryssland har i dag 7 300 arombomber, av dem är 1 790 aktiverade. Dessa båda länder redovisar sitt innehav. Rysslands militärbudget är en tiondel av USAs, men kärnvapen har de gott om.

En gång fanns ett avtal mellan stormakterna om att ingen av dem fick lägga sina kärnvapen nära den andres gränser. 2002 skrotades avtalet av Bush i USA, och nu är det fritt fram. Ryssland inringades av USA. Kina likaså.

Vi vet att krig är ett djävulskt spel med människors liv, barn och andra civila får alltid lida. Världens uppväxande barn är värda att vi ser till så att fred är möjligt. Fred är inte bara krigets motsats utan också möjligheter att bygga upp länder så att alla människor kan leva  säkert och få både mat och vatten.

I 6 000 städer i 58 länder har befolkningen sagt nej till kärnvapen. FN har samtal om förbud mot kärnvapen. Politikerna är svårare att lita på efter beslutet om värdlandsavtalet som togs i maj förra året.  Tidigare har socialdemokrater som Palme värnat om freden. De har förstått att hålla goda relationer till våra grannländer, att verka för avspänning. Diplomati är ännu en fullt framkomlig väg. Men Peter Hultqvist, vår försvarsminister, medverkar till att spänningar skapas. En riktig krigsminister är han på bekostnad av oss.

Riv upp värdlandsavtalet. Regeringen och riksdagens ledamöter borde tänka om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV