Krönikor

Legalisera medmänsklighet

Om Raoul Wallenberg levt i dag hade han ställts inför rätta i svensk domstol och dömts till fängelse för människosmuggling. Åtminstone om lagen följt den principiella logik som ligger till grund för åtalet mot tre medarbetare från SVT under ledning av journalisten Fredrik Önnevall. Dessa medmänniskor hjälpte en 15-årig pojke på flykt att ta sig tryggt in i Sverige. En god gärning som inte på något moraliskt avgörande sätt skiljer sig från Raoul Wallenberg och hans medarbetare, som räddade upp till 100 000 judar från Förintelsen.

Förintelsens minnesdag högtidighölls i fredags, 27 januari. Dagen innan inleddes rättegången mot SVT-medarbetarna för människosmuggling. Dessa medmänniskosmugglare riskerar att fängslas för sin medmänsklighet – och liknande åtal är pågående eller på väg mot andra medmänniskosmugglare i Sverige och Europa. Kammaråklagaren i Malmö menar att det inte finns något ”humanitärt undantag” från lagarna mot människosmuggling.

Huruvida åklagarens bedömning är korrekt rent juridiskt vet jag inte. Men om åtalet mot SVT-arbetarna håller i rätten – om medmänniskor döms i svensk domstol år 2017 för sin medmänsklighet – är det en skandal av historiska proportioner. En sådan dom vore fullt jämförbar med domarna i 1800-talets USA, då medmänniskor som hjälpte slavar fly från sina ägare själva fängslades för sin medmänsklighet.

Medmänniskosmuggling ska självklart vara lagligt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg de lagar och regler som skapar behovet av medmänniskosmuggling. Dessa är själva anledningen till att flyktingar inte själva kan resa in i Sverige och Europa, utan behöver förlita sig på människosmugglare av varierande grad av medmänsklighet. (Vissa smugglare är hjältar, andra är skurkar, och det finns många smugglare i den moraliska gråzonen däremellan.)

Miljontals medmänniskor i Sverige och världen har med rätta blivit upprörda över Trumps inreseförbud för människor med medborgarskap i länder med muslimsk majoritet, som drabbar såväl flyktingar och forskare som skådespelare och aktivister. Samtidigt är Trumps dödliga och islamofoba politik blott en extremare form av det etablerade regelverk i EU som sedan länge förbjudit inresa för i princip alla flyktingar i Europa. Detta regelverk (”EUs transportörsansvar”) måste snarast avskaffas. I väntan på att EU ska respektera de mänskliga rättigheterna måste Sverige gå före, och börja utfärda humanitära pass till flyktingar, öppna ambassaderna för asylansökningar och låta alla flyktingar resa in i Sverige. Endast så slipper fler barn och vuxna dö vid Europas gränser.

Lagarna måste ändras. Ansvaret för flyktingar som dör på Medelhavet, vid militariserade gränser eller i inhumana flyktingläger vilar tungt på Europas och USAs makthavare. Vi måste självklart påminna politikerna om deras ansvar och kräva omedelbara lagändringar. Samtidigt räcker det inte att vänta på bättre lagar. Som medmänniskosmugglaren Arne Bölt säger: ”Det finns en högre lag. Kärleken är alltid störst.”

Leo Rudberg, Aktivist i Fältbiologerna, UNF, Piratpartiet och Unga för basinkomst,
fristående krönikör för Syre

Avaaz. Deras öppna brev mot Trumps hat har
4 miljoner underskrifter. Skriv på du med!

Trump. Vi aktivister bör varken bränna ut oss eller ge upp. Kampen behövs i minst fyra år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV