Radar · Nyhet

Irland ska sälja fossila statliga tillgångar

Irland är på väg att divestera. Som första land i världen är man beredda att göra sig fria från statliga investeringar i fossilindustrin. Sverige borde följa efter, tycker divesteringsrörelsen.

I förra veckan röstade det irländska parlamentet för att den stora statliga investeringsfonden med tillgångar på över 80 miljarder kronor ska divestera, rapporterar brittiska tidningen Independent. Ireland strategic investment fund ska få fem år på sig att sälja alla tillgångar i kol-, olje- och gasföretag.

Om lagförslaget passerar finansutskottets kommande granskning innebär det i praktiken att den irländska staten divesterar fullständigt från fossila bränslen. Det skulle landet vara först i värden med. Nu vill den svenska divesteringsrörelsen att Sverige följer efter. Fossil Free Sverige driver en kampanj för att få staten att divestera AP-fonderna.

– Det vore politiskt och moraliskt viktigt. AP-fonderna har fått förtroende att förvalta pengar som ska ge oss pensioner under flera årtionden. Om vi är överens med vetenskapen om att omställningen är nödvändig så är det rimligt att de går före, säger Christian Tengblad på Fossil Free Sverige.

2015 beslutade Stortinget att den norska oljefonden ska divestera – men bara delvis. Fossil Free Sverige ser det irländska beslutet som historiskt och som ett tecken på att världen är på väg att förändras.

– Det är unikt att man på nationell nivå tar så tydlig ställning mot fossilindustrin. Det är en kraftfull signal om att tiden för fossil energi är ute. Det ger hopp i en tid när Trump ger tillstånd till oljeledningar, säger Christian Tengblad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV