Radar · Nyhet

Ifrågasatt livsmedelsstrategi

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht lämnade på måndagen över propositionen med regeringens livsmedelsstrategi till riksdagen. Matproduktionen ska öka inom Sverige för en framtida hållbar självförsörjning. Förslaget är resultatet av långa förhandlingar mellan regeringen, Vänsterpartiet och Alliansen och presenterades först för två veckor sedan. Den har dock väckt en del frågor.

Jens Holm, miljöpolitisk talesperson för V, skriver i en interpellation till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att de frihandelsavtal som regeringen vill godkänna, TTIP och Ceta, innebär ”en uppenbar risk att målsättningarna om ökad svensk hållbar livsmedelsproduktion försvåras”. Jens Holm frågar om landsbygdsministern har gjort någon analys om detta och vad han planerar att göra för att målet för livsmedelsstrategin inte ska äventyras.

Undertiteln på den presenterade strategin är ”Fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet” och det är enligt näringsdepartementet en plattform som ska staka ut riktningen för politiken fram till 2030. De konkreta förslagen ska komma senare i en separat handlingsplan.

Ett flertal miljö-, djurrätts- och konsumentorganisationer gjorde på måndagen ett gemensamt uttalande där de bland annat efterfrågar ett större fokus på miljömålen och en satsning på minskad köttkonsumtion och utveckling av alternativa proteinkällor.

Klimatmagasinet Effekt frågade på regeringens pressträff om regeringen anser att svenskarnas konsumtion av animalieprodukter behöver minska för att Sverige ska kunna nå de uppsatta miljömålen. På det svarade Sven-Erik Bucht:

– Vi trycker väldigt på det här att man måste ha god information. Om konsumenterna ska kunna göra medvetna val så måste de ha bra information kring olika saker, det är vi väldigt noga med att lyfta fram i strategin.