Radar · Nyhet

Trekamp kan bli fyrkamp i Frankrike

Blir Trump ett trumfkort för Le Pen? Eller kan den franska vänstervänstern ena sig bakom en egen Bernie Sanders?

Vårens franska presidentval kan bli historiskt ovisst med upp till fyra jämnstarka kandidater.

 

”Det är som i en Tarantino-film. Varje person som verkar ämnad för en huvudroll blir plötsligt ‘rökt’. En ny favorit stiger fram – och bam! – så ligger också han på marken”, skriver tidningen Le Monde sedan ännu en av det franska valets tidigare favoriter fått se sig besegrad, redan långt på förhand.

Liksom den länge favorittippade Alain Juppé hos Republikanerna kommer förre premiärministern Manuel Valls i Socialistpartiet (PS) inte ens att vara med i presidentvalet, efter att ha besegrats i partiets primärval med klara siffror av Benoît Hamon i söndags.

Samtidigt är Juppés baneman François Fillon i rejält blåsväder. Efter att i två månader ha setts som den mest trolige valvinnaren darrar nu marken under Fillon, sedan det ifrågasatts om hans hustru Penelope verkligen arbetat som välbetald parlamentsassistent.

Fortsatt på väg uppåt är istället förre ekonomiministern Emmanuel Macron, vars nystartade mittenvänsterrörelse På marsch växer så det knakar.Inte minst från PS hämtar 39-årige Macron stöd, bland de tunga delar i partiet som tycker att den egna kandidaten Hamon ligger alldeles för långt åt vänster.

”Omöjligt för mig att stödja ett projekt som visserligen är sympatiskt, men orealistiskt, som skulle vara ett hot mot vår ekonomiska självständighet och förstöra vår konkurrenskraft”, heter det exempelvis i ett uttalande från Alain Calmette, den senaste i en växande rad parlamentsledamöter från PS som nu valt att byta sida.

Benoît Hamon tittar åt andra hållet. Den förre bostadsministern jämförs med Jeremy Corbyn hos brittiska Labour eller Bernie Sanders hos Demokraterna i USA och manar öppet vänsterpartisten Jean-Luc Mélenchon och gröne Yannick Jadot att ansluta sig.Potentiellt skulle det kunna ge vänstern runt 25 procent i en första valomgång, ungefär lika mycket som Fillon och Macron och Nationella frontens Marine Le Pen.

Den sistnämnda drar igång sin valkampanj på allvar nu på söndag i Lyon, i hopp om att kunna göra som Donald Trump.

–2016 var året då den anglosaxiska världen vaknade. Jag är säker på att 2017 blir detsamma för kontinenten, talade Le Pen i tyska Koblenz för en dryg vecka sedan.

Opinionskampen i Frankrike

Kandidat, Parti, Väljarstöd

• Marine Le Pen, Nationella fronten, 25 %

• François Fillon, Republikanerna, 21 %

• Emmanuel Macron, På marsch, 20 %

• Benoît Hamon, Socialistpartiet, 13 %

• Jean-Luc Mélenchon, Vänsterfronten, 10 %

• François Bayrou, Demokratiska rörelsen, 5 %

• Nicolas Dupont-Aignan, Framåt Frankrike, 3 %

• Yannick Jadot, Ekologisterna-De gröna, 2 %

• Nathalie Arthaud, Arbetarkampen, 0,5 %

• Philippe Poutou, Nya antikapitalistpartiet, 0,5 %

• Jacques Cheminade, Solidaritet och framsteg, <0,5 %