Radar · Nyhet

Sidensvansrekord i årets fågelbevakning

Den årliga vinterfågelräkningen ser ut att slå rekord – både i antalet sidensvansar och i antalet räknare.

– Fågelskådning och fåglar känns mer inne än tidigare, säger Niklas Aronsson från Sveriges Ornitologiska Förening.

Gulsparven och grönfinken minskar men sidensvansarna har trotsat den svenska vintern och stannat längre än tidigare, det visar de preliminära siffrorna från Sveriges Ornitologiska Förening.

– Den ganska stora nedgången av grönfink beror på en sjukdom från Storbritannien. En parasit sätter sig i svalget på fåglar vilket gör att de inte kan äta så de dör på tre till fyra dagar, säger Niklas Aronsson, föreningens informationssansvarige.

Att sidensvansarna stannat kvar i Sverige, i stället för att ta den sedvanliga flygturen till Danmark eller Tyskland, beror bland annat på att det varit gott om rönnbär i år. Men utöver sidensvansarnas intåg på topplistan ser det ut som tidigare år med talgoxe, blåmes och pilfink i topp.Däremot tycker Niklas Aronsson, som sysslat med fågelskådning i 25 år, att det skett en förändring gällande intresset för fåglar.

– Det ligger ganska djupt rotat i den svenska folksjälen att ge mat till djuren och man ömmar för de fåglar som stannat här under vår bistra tid. Jag tror att det har blivit en tradition för många att sätta sig med penna och papper just den här helgen, säger han.

I år räknar föreningen med att cirka 20 000 fågelbord bevakas – något mer än fjolårets 18 000 bord. Föreningen driver även en Facebookgrupp vars medlemstal ökat ordentligt

– Gruppen tjänar lite olika syften för medlemmar, vissa vill bara veta mer om fåglar, andra se fina bilder och en tredje grupp sprida sina bilder. Jag är förvånad över att så många tycker om att fota fåglar, säger Niklas Aronsson.

Men det svenska intresset är fortfarande långt ifrån britternas. I Storbritannien samlas årligen cirka en halv miljon människor för att räkna fåglar mellan den 28 och 29 januari.

 

Sidensvansarna gör ett starkt intåg

Årets preliminära topplista:

1. Talgoxe 2. Blåmes 3. Pilfink 4. Domherre 5. Sidensvans 6. Koltrast 7. Skata 8. Kaja 9. Grönfink 10. Gråsparv

De vanligaste fågelarterna i fjolårets vinterfågelräkning:

1. Talgoxe 2. Blåmes 3. Pilfink 4. Domherre 5. Grönfink 6. Koltrast 7. Skata 8. Kaja 9. Gulsparv 10. Grönsiska

Källa: Sveriges Ornitologiska Förening

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV