Nyhetsmagasinet Syre Nummer 134 tisdag, 31 januari 2017
Energi – Recension

Kul för barn om bönder som vägrar kriga

Det är 1600-tal och i byn Uggledalen är folk oroliga. Armén ska komma dit och hämta soldater till kriget mot Danmark. Men bönderna i Uggledalen vill inte bli soldater eller skicka ut sina söner i kriget. Och ett krig mot Danmark, vad ska det vara bra för? Danskarna lär visst prata konstigt, men det är väl inget att kriga om, tycker bönderna. De vill vara i fred och sköta sitt.

Två ungdomar, Sigrid och Jon, tänker ut en plan för hur de ska göra för att ingen i Uggledalen ska behöva kriga mot danskarna. Allt går inte som de har tänkt, förstås. Men det här är en glad och rolig barnbok, och efter äventyr, strapatser och en del drastiska vändningar får bönderna som de vill.

Det är en väldigt sympatisk historia, inte bara för att Uggledalsbönderna inte vill döda danskar, utan även för att de är så trevligt befriade från underdånig lydnad. Bokens författare, Kalle Holmqvist, är historiker och redovisar i slutet vad som är historiska fakta.

Tjockskallarnas uppror är en kapitelbok utan bilder, men inte så tjock. Det är en sådan bok som är kul att läsa högt – full av överraskande detaljer och humoristiskt beskrivna personer. Ibland kanske det blir lite väl putslustigt, men det gör inte så mycket. För den som inte är helt och hållet nybörjare passar boken bra att läsa själv.

Tjockskallarnas uppror

Författare: Kalle Holmqvist

Förlag: Murbruk förlag.


Nummer 134 tis 31/1-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 134

tis 31/1-17 Fler nummer