Radar · Nyhet

Abortmotståndare stöttas av Trump

Amerikanska abortmotståndare har marscherat genom Washington, USA.

De backas av tunga politiker i landet – både presidenten och vicepresidenten ger sitt stöd.

Samtidigt som USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May möttes i Vita huset i Washington pågick den årliga ”March For Life” i samma stad, där abortmotståndare samlades för demonstration och marsch.

Mike Pence, som har drivit frågan mot abort länge, var den förste vicepresidenten någonsin som talade på demonstrationen.

– Livet vinner återigen i Amerika, sade han och möttes av jubel.

– Det är uppenbart efter valet av en ”pro-life”-majoritet i USA:s kongress, fortsatte Pence och slog fast att rörelsen är inne i ett ”historiskt ögonblick”.

Några uppskattningar på hur många som deltog i demonstrationen finns inte, men tusentals människor från hela USA hade slutit upp och fyllde gatorna i flera kvarter. Men det var inte samma massor som under demonstrationerna för kvinnliga rättigheter i Washington för sex dagar sedan, enligt nyhetsbyrån Reuters.92 bussar hade fått parkeringstillstånd på RFK Stadium inför demonstrationen, jämfört med 450 bussar på Trumps installationsdag och 1 200 vid kvinnomarschen, rapporterade Washington Post för två dagar sedan och hänvisade till EventsDC.

Efter massmötet marscherade demonstranterna till USA:s högsta domstol. Det var just där, i högsta domstolen, som en dom år 1973 gjorde abort lagligt i landet. Dagens manifestation anordnades för 44:e året och kallas den ”största pro-life-manifestationen i världen”. Den hölls en vecka efter att Trump svurits in som president, och demonstranterna backas av honom.

”March For Life är så viktig. Till alla er som marscherar – ni har mitt fulla stöd!”, skrev Donald Trump på Twitter.

”March For Life” äger rum sex dagar efter att miljoner människor demonstrerade för kvinnors rättigheter i städer runt om i USA och på andra platser i världen. Demonstranterna gick ut på gatorna för att upplysa landets nya president Donald Trump om att de kommer att stå upp för kvinnors fri- och rättigheter, däribland rätten till abort.Ett av de första beslut som Donald Trump fattade som USA:s president var att stoppa bistånd till utländska organisationer som stödjer abort.

I delstaten Arkansas ser kvinnors rätt till abort ut att minskas, efter att guvernören Asa Hutchinson under torsdagen skrev under en ny lag. Den innebär att en abortmetod vanlig i graviditetens andra trimester, där fostret tas bort med hjälp av vakuum, förbjuds. Liknande lagar har redan införts i Mississippi och Louisiana.