Nyhetsmagasinet Syre Nummer 133 fredag, 27 januari 2017
Energi

Syre engagerar!

Jag talade nyligen med en fd prenumerant, som gillade mycket i tidningen, men inte stod ut med din vegantalibanism. (…) det duger inte för en seriös chefredaktör att spöa upp sin läsekrets. Mänskligheten har ätit kött under ett par miljoner år, det är ju inget nytt påfund. Ändå lyckas du förmedla en känsla av att detta är ett resultat av köttindustrin. Detta är desinformation, minst sagt.
Jag hoppas innerligen att Syre kan leva vidare, men då måste man vara en smula streetsmart och inte spöa sina vänner. Självklart får chefredaktörer tycka vad de vill, men ska de trycka allt de tycker?

Mats om Lennart Fernströms ledare Det finns ingen ursäkt för julskinkan

Tidningen är inte alls opolitisk. Många artiklar är mycket bra var för sig. Men sammantaget är detta för mig rent fundamentalistisk miljötalibanism. Spiken i det hela var de annonser där er chefredaktör propagerar för veganmat. Den inriktningen är fullständigt verklighetsfrämmande för mig. 

Bengt

Min favoritkrönikör på Syre. Alltid relevant. Tack Unni för ytterligare några tänkvärda ord.

Robert om Unni Drougge

23/12 2016 skrev du (Lennart Fernström, reds anmärkning) om köttkonsumtion i Syre och även om jag hela tiden sedan Syre började komma ut har försökt att inte reta upp mig för mycket på den svepande veganpropagandan så gjorde jag en minnesanteckning om din text som jag sedan inte riktigt kunnat släppa.
Som du redan anat är jag mycket kritisk till vad jag ser som tendenser till att delar av den nutida radikala miljö- och alternativrörelsen blivit helt urban och tappat rimliga humanekologiska referensramar. Jag har inga problem med att många vill vara vegetarianer eller veganer – köttkonsumtionen är generellt alldeles för hög i de moderna industriländerna – men jag störs av hur man i sin propagandaiver (inkl. du i den aktuella texten) helt tappar proportionerna och den etiskt och miljömässigt  helt centrala frågan om hur kött produceras. (…)
Du menar att "Om marken istället används för vegetabilisk mat till alla, inte kött och mejerier till få, nyttjar vi resurserna mycket effektivare” men verkar då ha glömt att ”mark” i Sverige (och förstås annorstädes) är av olika beskaffenhet och naturbetesmarker inte självklart går att använda till annan produktion.
God fortsättning på det nya året och försök då gärna att något mindre definiera ut den radikala miljö- och alternativrörelsen från landsbygden.

Klas om Lennart Fernströms ledare Det finns ingen ursäkt för julskinkan

Nummer 133 fre 27/1-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 133

fre 27/1-17 Fler nummer