Energi · Syre tipsar

Redaktionens favoriter: Åka tillsammans

Att åka bil är både dyrt och dumt. Dyrt för den egna ekonomin och dumt för miljön. Så vad gör man då när det inte finns kollektiva transportmedel att tillgå dit man ska? Jo, man samåker. Tillsammans. Med andra. Som också vill värna miljön.

I dag finns det en uppsjö olika sajter där man kan komma i kontakt med andra som också behöver skjuts någonstans, eller som erbjuder skjuts. Det kan vara en längre resa, eller daglig väg till jobbet. Eller om du vill frakta ditt ett ton tunga kassaskåp till sommarstugan. Här följer en liten översikt:

Skjutsgruppen skjutsgruppen.nu
Definierar samåkning som ”alla former av gemensamt miljövänligt resande”, det kan vara buss, tåg, luftballong eller bil etcetera.

GoMoregomore.se
Företag för både hyra av privatbil och samåkning. Enligt dem själva Skandinaviens ledande plattform för samåkning och privat biluthyrning.

Mobil samåkning mobilsamakning.se
Samåker på landsbygden och har även bokningssystem för organisationer och arbetsgivare.

Roadmate roadmate.se
Roadmate är en samåkningstjänst som drivs av biluthyrningsföretaget Hertz där du kan skapa dina egna resor eller söka efter andra som letar resesällskap.

Samlastsamlast.se
Samlast är sajten där man möts för att få gratis frakter eller skicka större prylar, saker med släp, eller för att samåka med någon.

Comoveecomovee.se
Comovees organiserar samåkning för företag och organisationer, för arbetspendling och samåkning för klubbar till evenemang.