Glöd · Panelen

Panelen: Är Sverige ett sköt-dig-själv-samhälle?

På Läsarnas skriver Marlene Persson att Sverige är ett sköt-dig-själv-samhälle där många är rädda för eller ointresserade av okända och inte gärna hjälper till. Håller du med?

– Känner igen mig till 100 procent i artikeln då jag upplevt samma sak. Har levt halva mitt liv i Grekland och där finns det varma mottagande och den sociala kontakt som beskrivs, helt olikt Sverige. ”Människor här är mer döda än levande” sätter pricken över i. Kryp ur era skal och börja socialisera mera!

Alexandra Papamanoli, 25 år, integrationskonsulent, Borås

– Det löjligaste jag läst på länge. Typiskt sånt som hippies och andra dumjävlar brukar vräka ur sig. Själv tycker jag att svenskar för det mesta är både öppna, hjälpsamma och trevliga. Utom möjligtvis överklassen. Och hennes man får väl gilla läget. Vi är varken döda eller olyckliga bara för att vi inte är som han är van att folk är.

Kenneth Andersson, 50 år, skogsarbetare, Äppelbo

– Håller definitivt med, men det skiljer sig åt beroende på var du bor i Sverige. Det finns säkert en uppsjö med skäl. Jag blir kallad pratig, högljudd och pinsam i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Många svenskar verkar känna sig osäkra att gå in i oklara situationer. De vill kanske inte ta ansvar för något de inte vet om de klarar av. Men jag är kanske osvensk, orädd, pratar med alla och ger även tiggare mat och pengar.

Lena Carlberg, 48 år, journalist, Östhammar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV