Energi · Mat med Jenny

Ostföretaget Ultuna Mejeri går i graven

Uppsalaföretaget Ultuna Mejeri startade 2014 och har specialiserat sig på veganska dessertostar. Trots att produkterna varit mycket uppskattade har nu Ultuna Mejeri begärts i konkurs.

– Det finns flera olika skäl till detta. Ett var att våra ostar hade så kort hållbarhetstid. Volymerna ökade inte tillräckligt snabbt samtidigt som distributionskostnaderna blev väldigt höga. Våra inkomster täckte inte våra utgifter och vi lyckades helt enkelt inte få företaget lönsamt, säger Johan Tilli, en av grundarna.

Ultuna Mejeri profilerade sig snabbt med produkter framställda med hjälp hantverksmässiga mejeritekniker och ekologiska råvaror. Ostarna var unika på den svenska marknaden, men det är inte enkelt att hitta lönsamhet i ett nystartat företag.

– Vi försökte med många olika strategier och idéer och vi var på väg att lägga om fokus helt för att satsa på produktutveckling och helt nya produkter. Till slut fick vi dock inse att företagets ekonomi var för dålig och vi själva var för slitna för att kunna börja om från början, säger Cecilia Tilli, som också är en av grundarna.

De är inte helt främmande för nya projekt i framtiden, men just nu vill Johan Tilli satsa på sitt band Death team, som var nominerade till Årets grupp i P3 Guld i år. Cecilia Tilli kommer bland annat jobba med det gemensamma skivbolaget Rich parents. Båda har dock flera idéer till framtida företag, när de fått ekonomin på fötter igen.

– Det är jätteviktigt att våga satsa även på sådant som är svårt och när man inte är säker på hur det kommer att gå, säger Cecilia Tilli.