Radar · Nyhet

Ny byggstart i North Dakota

De uppmärksammade protesterna mot oljeledningen i North Dakota slutade i höstas med att Barack Obama stoppade bygget. I tisdags gav USAs nya president Donald Trump klartecken till nystart.

Både DAPL som ledningen kallas, och Keystone XL, som också stoppades efter intensivt motstånd, ska byggas enligt Donald Trump.

– Mr Trump är mycket angelägen om att vi maximalt utnyttjar naturresurserna till Amerikas fördel, kommenterade pressekreteraren Sean Spicer.

Båda projekten kan dock få problem, skriver The Independent, som hänvisar till professorn i juridik Bruce Huber, specialist på miljö och energilagar.
Och sioux-stammen utlovar fortsatt kamp. I en kommentar på Facebook säger de att Trumps beslut går emot både lagar och avtal med urfolk. De utlovar rättsligt motstånd och betonar att ”inget kommer att stoppa oss i kampen för rent vatten.”

Andra beslut från Donald Trump har varit att stoppa stöd som berör aborthjälp, till viss del upphäva Obama care, lämna förhandlingarna om handelsavtalet TPP, ge statliga bidrag till muren mot Mexikos gräns och skärpa regler för migrationen.

Samtidigt har republikanerna i kongressen röstat igenom lagar som underlättar utförsäljning av statlig mark. Enligt The Guardian kan det till exempel handla om mineralrika marker runt Grand Canyon och försäljning kan även ske med förlust.