Energi · Mat med Jenny

Krav-märkta åkerbönor i helt ny produktserie

Fababönor finns i två undergrupper och en av dessa är åkerbönan. Åkerbönan har tidigare mest använts som djurfoder, men nu gör den entré i matdiskarna genom den nya produktserien Beat.

Bönor är grejen för entreprenören Anna-Kajsa Lidell och företaget Food for Progress. Sedan 2012 finns bönprodukten Beat ute i storköken, som är ett slags bönmassa baserad på kokbönor. Nu tar Food for Progress bönvurmen till en ny nivå. Veganska färdigprodukter är företagets senaste tillskott. Det handlar om potatisbullar och majsbollar, baserade på Krav-certifierade, svenska åkerbönor.

– Vi ser Beat-konceptet som en nyckel till att få människor att äta grön mat. Det handlar om att addera bönor till favoritmaten. Det är mat som barn verkligen gillar. Vi har lyckats få ut produkter i butik som vi smakmässigt tror starkt på. Och som bygger på svensk, ekologisk böna, säger Anna-Kajsa Lidell.

Svenskodlade bönor är verkligen på framfart, vilket är perfekt för den som oroar sig över transporter och vill stödja svenska bönder. Just nu odlas åkerbönor på 16 000 hektar och nästan allt har gått till djurfoder. Fram tills nu.

– Ur perspektivet att vi ska kunna stimulera de gröna proteingrödorna och snabbt få upp volymer, samt skapa en mer lönsam affär för bonden, så är åkerböna outstanding. Den är en gröda som många har kunskap om och utrustning för att odla. Därtill är den kvävefixerande och därmed bra i växtföljden då det gynnar jordarna, säger Anna-Kajsa Lidell.

Båda produkterna lanseras på CityGross vecka 7 och majsbollarna lanseras på Ica samma vecka. I övrigt jobbar företaget med sitt varumärke Oumph! och med att tillverka produkter åt kedjornas egna varumärken, till exempel produktserien Vegott, som lanserades på CityGross i november.

Fram till nu har de svenska åkerbönorna mest använts till djurfoder. Foto: Food for progress