Radar · Nyhet

Trumps beslut ”hot mot kvinnors hälsa”

Ett av de första beslut som Donald Trump fattade som USAs president var att stoppa bistånd till utländska organisationer som stödjer abort. Det innebär att fler kvinnor kommer att dö, enligt RFSU.

USAs president Donald Trump undertecknade under måndagen en order om begränsningar i finansiering av utländska organisationer som stödjer abort.

– Presidenten, det är ingen hemlighet, har varit mycket tydlig med att han är en ”pro-life”-president. Han vill stå upp för alla amerikaner, även de ofödda, säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer, enligt Reuters.

Det är också, enligt Spicer, ett sätt att ”använda skattebetalarnas pengar med respekt”.

Beslutet tas emot med oro av organisationer som arbetar med abortfrågan. Svenska RFSU varnar för att det innebär att fler kvinnor kommer att dö eftersom dess systerorganisationer kommer att vara tvungna att stänga kliniker.

”Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning kommer att tvingas stänga sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar”, säger Maria Andersson, generalsekreterare RFSU, i ett pressmeddelande.

Beslutet kom nästan på dagen 44 år efter det att abort blev lagligt i USA 1973. Två dagar innan hölls stora demonstrationer för kvinnors rättigheter runt om i USA och på andra platser i världen, där bland annat rätten till abort försvarades.

Den så kallade munkavle-regeln, som Trump nu återinfört, har sedan den republikanske presidenten Ronald Reagan införde den 1984, stoppats av de demokratiska presidenterna för att sedan tillämpas igen när en republikan tagit över Vita huset.

Munkavle mot aborter