Radar · Nyhet

Medborgarägd solcellsanläggning i ny satsning

Chile är ledande på solenergi i Latinamerika och nu tar landet nya steg för självständig elproduktion. Under de närmaste fyra åren kommer Chile att satsa motsvarande nio miljarder dollar på förnyelsebar energi för att minska sitt beroende av fossila bränslen. Fortfarande står fossila energikällor för mer än 55 procent av elproduktionen i landet.

Chiles president, vänstermitten-politikern Michelle Bachelet, lade 2014 fram ett energipolitiskt program som involverar internationella investerare, stora kraftbolag, gruvindustrin, jordbruket och den akademiska världen.

Nu lanseras det första projektet där vanliga medborgare kan köpa andelar i ett solcellsprojekt. Tre fjärdelar av den producerade elen kommer att gå till hushållen i projektet medan resten kommer att användas i det vanliga elnätet. Andelsägarna kommer att få del av vinsterna från solcellsprojektet.

– Målet är att skapa ett sätt för medborgarna att vara med och dra nytta av fördelarna med solenergi och att medverka i demokratiseringen av energiproduktionen, säger Manuel Baquedano, chef för Instituto de Ecología Política som står bakom initiativet.

Solcellsanläggningen Buin 1 som ligger söder om huvudstaden Santiago tas i bruk senare i januari. Den kommer bland annat att förse ett centrum för teknik och hållbar utveckling med elektricitet.

– I Chile har vi en viktig utveckling när det gäller solenergi till följd av trycket från medborgare som inte vill ha fler kraftverksdammar. Vi bestämde oss för att skapa en affärsmodell för att installera medborgarägda solcellsanläggningar eftersom det inte finns något stöd från staten eller från privata företag, säger Manuel Baquedano, till IPS.

För Buin 1 krävdes investeringar på motsvarande 18 500 dollar och varje andel kostar motsvarande 77 dollar. Liknande projekt planeras i San Pedro de Atacama i den norra delen av landet, Curicó i centrala Chile och ChilCoyhaique i den södra delen av landet.

Dionisio Antiquera som tillhör ursprungsfolket Diaguita och som arbetar med jordbruk i Ovalle som ligger 40 mil norr om Santiago är en av dem som tycker att förnyelsebar energi är viktigt och som har köpt en andel i Buin 1.

– Det här projektet gör det möjligt för vanliga medborgare, de fattiga, att delta, säger han till IPS.

Jimena Jara, som är biträdande sekreterare vid landets energidepartement, betonar de framsteg som gjorts när det gäller förnyelsebar energi och beräknar att investeringarna i sektorn kan uppgå till motsvarande nio miljarder dollar mellan 2017 och 2020.

– Chiles mål är att 70 procent av kraftproduktionen i landet ska vara förnyelsebar 2050, och 60 procent av kraftproduktionen ska vara förnyelsebar 2035, säger hon till IPS.

David Watts, vid Pontificia Universidad Católica de Chile, säger att sol- och vindenergi har sålts till konkurrenskraftiga priser under en längre tid och på det sättet har landets energimix förändrats.

– Förr syntes Chile inte ens i rankningarna över förnyelsebar energi. Nu är landet ledande på solenergi i Latinamerika och nummer två i Latinamerika när det gäller vindkraft, säger han.

Han tillägger att förändrad lagstiftning också har underlättat skiftet.

I den senaste klimatrapporten Climatescope från Bloomberg New Energy Finance och Interamerikanska utvecklingsbanken rankas Chile som det land som efter Kina investerar mest i ren energi i Latinamerika.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV