Radar · Nyhet

Klartecken för linbana i Göteborg

Nu är det klart att Göteborg får en linbana. Byggnadsnämnden ska ta fram detaljplaner för hela banan och målet är att den ska invigas till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Det kräver dock att allt klaffar i den pressade tidsplanen.

I tisdags meddelade Göteborgs byggnadsnämnd att man ska ta fram detaljplaner för alla delar av den föreslagna linbanan i staden, vilket i praktiken innebär att bygget kommer att bli av. Linbanan kommer att sträcka sig från fastlandet över till Hisingen, via stationer på Järntorget, Lindholmen, Lundby och Wieselgrensplatsen.

Om allt går enligt plan ska linbanan kunna invigas till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Det är en pressad tidsplan som kräver en arbetsgång som är lite annorlunda än vanligt.

– Vi kommer att arbeta med upphandling, projektering och bygglov parallellt med detaljplanerna, så att vi kan börja bygga direkt när detaljplanen är färdig, säger Inger Bergström som är projektledare för linbanan

Huruvida tidsplanen kan hållas beror också på hur mycket processen försenas av överklaganden. Linbanan kommer delvis att gå genom bostadsområden, vilket kan göra att boenden protesterar. Skulle ett överklagande gå ända upp till Svea Hovrätt kan projektet bli försenat med upp till två år. Därför gäller det att redan från början ha en plan som håller i en eventuellt rättsprocess, säger Ulf Kamne.

– Vi ska göra vårt arbete så bra att de som överklagar inte får rätt.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV