Nyhetsmagasinet Syre Nummer 131 fredag, 20 januari 2017
Energi – Kultur med Nike

Några av vårens teaterpremiärer

MALMÖ

Movements

På Malmö Stadsteater har Cirkus Cirkör urpremiär 5/5 med Movements som är den tredje delen i deras trilogi om gränsöverskridande, medmänsklighet, migration och mottagande. Idé och regi: Tilde Björfors.

I’m her(e)!
Teatergruppen PotatoPotato, hemmavarande i Malmö spelar I’m her(e)! En humoristisk, existentiell föreställning med manus och regi av Linda Forsell. Den har urpremiär 8/3 i Malmö, Stockholmpremiär 15/3 och spelas även på Månteatern i Lund och på Umeå Folkets hus under våren.

I'm her(e)! har urpremiär 8/3 i Malmö, Stockholmpremiär 15/3 och spelas även på Månteatern i Lund och på Umeå Folkets hus under våren. Foto: PotatoPotato Scenkonst

GÖTEBORG

Kriget har inget kvinnligt ansikte

På Göteborgs dramatiska teater är det premiär 22/2 för Kriget har inget kvinnligt ansikte av den vitryska Nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj. Om krigets vansinne och mänskligheten mitt i vanmakten.

5114 dagar
Premiär på Backateatern i Göteborg 17/3 för 5114 dagar i regi av Johanna Larsson, tredje delen i en trilogi om ålder, denna om att vara 14 år, nästan vuxen men sedd som en fjortis.

De andra
På Angeredsteatern har De andra av Christofer Bocker premiär 3/3. Ett undersökande av migration och identitet i ett postapokalyptiskt Sverige. Regi: Ulrich Hillebrand.

STOCKHOLM

Stadsteatern

Dumma jävla mås
Stadsteatern i Stockholm startar teateråret med Dumma jävla mås, en sorts bearbetning av Tjechovs Måsen, med nyskriven musik av den internationellt uppmärksammade Göteborsduon BF/C. Premiär 27/1.

Århundradets kärlekskrig
Urpremiär 3/3 för Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström, en dramatisering för teaterscenen av den hyllade och omtalade boken om ett äktenskap i upplösning.

Bernardas hus
Hyllade regissören Anna Pettersson gör en egen nytolkning av den klaustrofobiska klassikern Bernardas hus av Federico García Lorca. Premiär 10/3.

Hemsöborna
17/3 är det premiär för skärgårdsklassikern Hemsöborna med Ann Petrén och Claes Malmborg i huvudrollerna.

Fun home
Europapremiär 21/4 blir det för Fun home, en musikal om en ung flickas komplicerade uppväxt, dramatiserad av Lisa Kron och Jeanine Tesori efter Alison Bechdels kritikerrosade serieroman.

Det blåser på månen.

Dramaten

Det blåser på månen
På Dramaten i Stockholm är det två premiärer av pjäser om syskonkärlek i januari. Premiär 21/1 för Det blåser på månen i regi av Ellen Lamm, ett sagoäventyr om två systrar med frihetsdrömmar, från 7 år.

Ritter, Dene, Voss
Och med premiär 6/1 ges Ritter, Dene, Voss – en drastisk, rolig och bitvis mörk pjäs om syskonkärlek av Thomas Bernhard i regi av Gunnel Lindblom.

Molnens bröder
På Dramatens stora scen har Barbro Lindgrens vuxenpjäs Molnens bröder premiär 23/2, en musikalisk berättelse om vilda fantasier och bortglömda öden, med musik på scenen av och med hyllade jazzgruppen Fire! I regi av Lars Rudolfsson.

"Dissekering av ett snöfall" av Sara Stridsberg. Foto: David Einar

NORRKÖPING/LINKÖPING

Dissekering av ett snöfall
Östgötateatern sätter upp Dissekering av ett snöfall, Sara Stridsbergs hyllade samhällssatir om drottning Kristinas kamp mot makten, i regi av Pontus Plaenge med musik av Pelle Halvarsson. Premiär 25/2 i Norrköping och nypremiär 7/4 i Linköping.

Ut med tiden

VÄSTERÅS

Ut med tiden
På 4:e Teatern i Västerås blir det premiär för Ut med tiden för åk 1–3, en föreställning som utforskar barns förhållande till tid, stress och tristess. Med Agnes Hargne Wallander och Anna Wadström i regi av Cilla Thorell.

Foto: Folkteatern Gävle "Transaktion", en pjäs om sex mot ersättning bland unga killar.

GÄVLE

Transaktion
Folkteatern i Gävle sätter upp Transaktion, en pjäs om sex mot ersättning bland unga killar med musik av artisten Tami T’s. Premiär 19/1 och ges sen på turné i Gävleborgs län.

"Häxor – när drevet går" är en föreställning om de svenska trolldomsprocesserna. Foto: Lia Jacobi & iStockphotocom

SUNDSVALL

Häxor – när drevet går
På Teater Västernorrland ges Häxor – när drevet går, om de svenska trolldomsprocesserna, om jakten på syndabockar och vårt behov att passa in i flocken. Premiär 11/3 i regi av Maria Löfgren.

LULEÅ

Liv Strömquist tänker på dig
Den 4/3 är det premiär för Liv Strömquist tänker på dig på Norrbottensteatern med efterföljande turné under våren 2017. Serietecknarens kompromisslösa och ofta feministiska samhällskritik får blodfullt liv på teaterscenen i regi av Kia Berglund.

KIRUNA

CO2lonialNATION
CO2lonialNATION spelas på Giron sámi teáhter i Kiruna och turnerar i Sápmi, det samiska traditionella bosättningsområdet. Föreställningarna spelas på samiska och svenska för vuxna och ungdomar från 14 år. Urpremiär 8/2 i regi av Pauliina Feodoroff.


Nummer 131 fre 20/1-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 131

fre 20/1-17 Fler nummer