Nyhetsmagasinet Syre Nummer 131 fredag, 20 januari 2017
Radar – Nyhet

Intern MP-kritik och medlemstapp

I Arboga hölls förra helgen ett möte med miljöpartister som vill se en annan utveckling för partiet. Ingen från partiledningen deltog men några kritiska riksdagsledamöter fanns på plats. Inbjudna som föreläsare var gröna profiler som Birger Schlaug och Syres chefredaktör Lennart Fernström.
Fokus låg på att ringa in problem och hitta vägar framåt. Bland annat diskuterades interndemokratin och ledarskapet.

Vad gäller politiken ville deltagarna att den tydligare ska grundas i den gröna ideologin och några motioner inför vårens kongress lyftes fram som särskilt viktiga, bland annat en om grön ekonomi och en om en fredsminister.

Att starta ett nytt parti är inte i sikte och i ett pressmeddelande från konferensen säger Julia Fediouchek från Tyresö:

– Vi är ju inte här för att förgöra de andra, utan för att få de andra att bli sig själva igen.

I veckan aktualiserades återigen problemen i partiet när uppgiften om att partiet, för andra året i rad, tappar fler än 3000 medlemmar spreds i medierna.

Vid årsskiftet hade Miljöpartiet 13 689 medlemmar.

I en kommentar säger partisekreteraren Amanda Lind att tappet var väntat eftersom ”vi slog alla rekord under supervalåret 2014 då vi fick nästan 5000 nya medlemmar”. Men hon bekräftar också att många medlemmar lämnat partiet under 2016 bland annat på grund av missnöje med politiska beslut.


Nummer 131 fre 20/1-17

Fler nummer

Innehåll

Nummer 131

fre 20/1-17 Fler nummer