Radar · Nyhet

Lång lista över vad FN ska uppnå under året

FNs medlemsstater ska under året försöka nå en lång rad överenskommelser för att lösa globala utmaningar. Det handlar om allt från hur världshaven ska skyddas till förbud mot så kallade mördarrobotar och hur man ska bekämpa tuberkulos, som är en av världens dödligaste sjukdomar.

På senare år har FN tvingats hantera många svåra frågor – som ebolaepidemin, den globala migrationskrisen, och frågor om klimatfinansiering och utvecklingsbistånd. Framgångarna har varit varierade.

Även under det kommande året har FN en lång rad akuta humanitära, miljö- och utvecklingsrelaterade frågor på dagordningen. Detta samtidigt som USAs blivande president Donald Trump har meddelat att supermaktens förhållande till organisationen kommer att ”förändras” efter att han tillträtt den 20 januari.

Donald Trump beskrev nyligen på sitt Twitterkonto världsorganisationen som ”bara en klubb för människor som vill samlas, prata och ha det trevligt”. Detta trots att FN och dess 193 medlemsländer under sin 71-åriga existens lyckats komma överens om fler än 560 internationella avtal.

Ett av de stora möten som hålls under året handlar om världens hav och det 14e av FN:s globala utvecklingsmål, vars syfte är att bevara och på ett hållbart sätt nyttja haven och de marina resurserna.

– Förenta nationerna har möjligheten att under året genomdriva stora förändringar för haven, säger Elizabeth Wilson, som är chef för marina frågor vid organisationen Pew Charitable Trusts till IPS.

Det stora FN-mötet om frågan är planerat att hållas i början av juni. Mötet är av global betydelse av många skäl. En rapport från Världsekonomiskt forum förra året visade att världshaven kommer att bestå av mer plast än fisk år 2050. FN beräknar att närmare 200 miljoner människor i världen arbetar inom fisket, varav en stor majoritet lever i utvecklingsländer.

Fram till nu har FNs generalförsamling bara kallat till särskilda högnivåmöten kring globala hälsohot när det gällt hiv/aids och antimikrobiell resistens, däribland antibiotikaresistens. Under nästa år kommer dock ett likadant möte att hållas med fokus på tuberkulos. Att så sker välkomnas av många eftersom nästan två miljoner dödsfall till följd av tuberkulos väntas under 2017.

– Åtgärderna mot tuberkulos måste bli mycket mer fokuserade och kraftiga än tidigare, säger Lucica Ditiu, som är ordförande för organisationen Stop TB Partnership, till IPS.

Tuberkulos är en behandlingsbar sjukdom, men förekomsten av multiresistent tbc har på senare år skapat stor oro. Det är bara ett av exemplen av antimikrobiell resistens, som är ett globalt hälsohot.

Det kanske mest ambitiösa mål som står på FNs dagordning under året är dock målsättningen att skapa ett internationellt avtal för ett totalt avskaffande av alla kärnvapen. En första konferens kommer att äga rum i New York i slutet av mars. Målet är att få fram en skarpare version av det redan existerande ickespridningsavtalet.

De som kämpar för en kärnvapenfri värld riskerar dock att ställas inför en än svårare utmaning i framtiden, med tanke på den att tillträdande amerikanske presidenten tycks ha en oförutsägbar inställning till frågan.

Ett annat ämne som kommer att finnas på FN- agendan är utvecklingen av så kallade mördarrobotar, det vill säga robotar som kan programmeras för att på egen hand agera som soldater. FNs medlemsstater har kommit överens om att under året diskutera ett förbud mot denna vapentyp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV