Radar · Nyhet

Åtta rikaste äger lika mycket som fattigaste hälften

Åtta män äger lika mycket som den fattigaste hälften av världens befolkning på 3,6 miljarder människor. Det visar en ny rapport från organisationen Oxfam.

Rapporten ”en ekonomi för de 99 procenten” som presenteras i dag visar att skillnaden mellan de rikaste och de fattigaste i världen är större än vad som tidigare har varit känt.

Världens megarika drar ifrån alla andra med en chockerande hastighet vilket innebär att världen kan få sin första dollarbiljonär inom 25 år. För att sätta denna siffra i perspektiv kan man tänka följande – du måste spendera en miljon dollar varje dag under 2 738 år för att ha spenderat en biljon dollar.

Oxfam har använt tidningen Forbes lista från mars 2016 över världens rikaste individer och jämfört den med data för all världens förmögenheter från Credit Suisse Global Wealth Data book.

Oxfam menar att storföretagen och de superrika bidrar till att klyftorna fortsätter att öka genom att slingra sig undan skatter, pressa lönerna och använda sin makt för att påverka politiken till deras fördel.

Nya uppgifter om fördelningen av det globala välståndet, som bland annat gäller Indien och Kina, visar att den fattigaste hälften av världens befolkning äger mindre än vad som tidigare uppgetts.

Förra året rapporterade Oxfam att världens 62 rikaste personer ägde lika mycket som hälften av världens befolkning, men årets data från Credit Suisse visar att världens fattiga har ännu mindre tillgångar och mer skulder än vad som tidigare var känt.

– Det är motbjudande att så stor förmögenhet är i händerna på så få, när en av tio i världen lever på mindre än två dollar om dagen. Det är en ojämlikhet som håller hundramiljontals kvar i fattigdom, bryter sönder våra samhällen och underminerar demokratin, säger Oxfamchefen Winnie Byanyima.

De superförmögna klandras för att använda ”nätverk av skatteparadis och arméer av förmögenhetsförvaltare”. Dessutom hävdas att många inte åstadkommit sin rikedom på egen hand. Hälften av världens miljardärer har antingen ärvt sin förmögenhet eller fått den genom industrier med fallenhet för korruption och svågerpolitik, enligt Oxfam. Miljardärer och storföretag har också utövat påtryckningar för att få skattesänkningar.

Företags skattefifflande innebär att låg- och medelinkomstländer går miste om över 100 miljarder dollar i skatteintäkter varje år, enligt Oxfam. Lika mycket som det skulle kosta att ge de 124 miljoner barn utbildning som i dag inte kan gå i grundskolan och bekosta insatser för att förhindra att minst 6 miljoner barn dör i sjukdomar varje år.

Från Oxfams perspektiv handlar det om att regeringar måste ta större ansvar, inte minst i fördelningspolitiken. Högre skatter på både förmögenhet och höga inkomster krävs, liksom mer satsningar på hälsovård, utbildning och jobbskapande. Enligt organisationen handlar det också om att se till att företag betalar anständiga löner och att sätta stopp för skatteflykten och allt lägre bolagsskatter. Särskilt bör kvinnors möjligheter till jobb och utbildning stärkas eftersom de oftast är i botten av fattigdomsskalan. Ekonomin måste göras om för att tjäna alla. Företag som skapar välstånd för samhället och inte bara för aktieägare bör stöttas, menar organisationen.

Enligt Anna Ratcliff på Oxfam handlar det om att bryta med den ekonomiska modell som använts under de senaste 30 åren.

– Det innebär också att ta itu med att de superrika och företag gynnas av det rådande läget, säger hon till IPS.

Några regeringar bryter redan trenden enligt Anna Ratcliff. Namibia har lyckats att minska den ekonomiska ojämlikheten genom att införa högre skatter för de rika och gratis gymnasieutbildning vilket bidragit till att minska klyftan mellan rika och fattiga i landet.

De åtta rikaste personerna i världen är: Bill Gates, grundare av Microsoft, Amancio Ortega, grundare av Inditex som bland annat äger klädkedjan Zara, Warren Buffett, amerikansk finanshaj som leder konglomeratet Berkshire Hathaway, Carlos Slim Helu, ägare av Grupo Carso, Jeff Bezos, grundare till teknik- och detaljhandelsbolaget Amazon, Mark Zuckerberg, medgrundare av Facebook, Larry Ellison, medgrundare och vd för databasjätten Oracle, Michael Bloomberg, tidigare borgmästare i New York och amerikansk grundare och vd för Bloomberg LP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV