Radar · Nyhet

Aktivister planerar protester mot Trump

Amerikanska aktivister har gått ut på gatorna för att försvara rättigheter som de anser sig ha tillkämpat sig under Barack Obamas tid som president. Flera protester planeras inför Donald Trumps tillträde.

Trump inledde veckoslutet då den mördade medborgarrättskämpen Martin Luther Kings minne hedras med att attackera en annan människorättsaktivist och politiker, John Lewis, som sagt att han inte ser Trump som en ”legitim president”.

På Twitter skrev Trump att den demokratiske kongressmannen från Georgia falskeligen har klagat på valresultatet och att han istället borde ägna mer tid åt att hjälpa sin delstat, som ”är i förfärligt skick och håller på att falla sönder”.

”Allt prat, prat, prat – inget handlande, inga resultat. Tråkigt!”, skrev Trump.

Lewis sa i tv-kanalen NBCs program ”Meet the Press” att han inte tänker delta vid Trumps installation på fredag. Det blir första gången som han uteblir från ett sådant tillfälle sedan han blev invald i representanthuset 1986.

Omkring 2 000 mestadels svarta demonstranter trotsade regnvädret på lördagen och marscherade till ett möte vid Martin Luther Kings minnesplats i Washington. Talare uppmanade dem att kämpa för minoriteters rättigheter och den hälsovårdslag som president Barack Obama drev igenom och som gett miljoner amerikaner rätt till sjukförsäkring. Trump har sagt att han tänker riva upp lagen.

Pastor Al Sharpton, som organiserade demonstrationen, sade att demokraterna i kongressen behöver få ett enkelt budskap: ”Skaffa er lite mod.”

– Vi marscherar i regnet för att vi vill att nationen ska förstå att det som det kämpats för och vunnits behövs det mer än ett val för att förändra, sade han.

Det riskerar att bli stökigt i samband med Trumps installation i Washington. Flera protestgrupper har meddelat att de tänker störa festen efteråt.