Radar · Nyhet

MP-kritiker möts – men inget nytt parti i sikte

Miljöpartiets interna kritiker mobiliserar. I helgen träffas de för att diskutera hur partiet kan vridas i en mer radikal riktning. Partisekreteraren ser ingen splittring och tror att arbetet inför valet kan samla partiet.

Efter Vattenfalls brunkolsförsäljning och andra tunga eftergifter är många miljöpartister besvikna. Ett 40-tal av dem möts under helgen i Arboga för att diskutera politik och strategi både inför kongressen i maj och på längre sikt.

Initiativtagaren Sibylla Jämting tycker eftergifterna varit för stora. Om partiet ska sätta sig i en ny regering vill hon se tydliga gränser hur långt man kan kompromissa. Nu tycker hon partiet behöver skärpa klimatpolitiken och visa att man inte nöjer sig med det man kan uppnå här och nu.

– Visst ska man berätta om de framgångar man haft, men man måste också säga att det är otillräckligt. Vi lever som om det fanns fyra jordklot, då behövs väldigt stora förändringar, säger hon.

Sibylla Jämting betonar att hon inte söker konflikt och tror på de styrandes goda vilja men hon tycker att de varit dåliga på att lyssna på kritiska röster.

– Ett parti måste kunna rymma olika uppfattningar, säger hon.

Partisekreteraren Amanda Lind ser varken toppstyrning eller splittring i partiet.

– Det är naturligt att det finns olika åsikter i ett parti och vi ska ha högt i tak. Samtidigt är inriktningen att vara med i regering och att genomföra grön politik tydligt förankrad, inte minst på vår kongress förra året, skriver hon i ett mejl.

Att valet närmar sig tror Amanda Lind är positivt för partiet.

– Nu går vi in i en fas där vi ska politikutveckla och ta fram ett valmanifest, det tror jag kommer ge energi och samla partiet, skriver hon.

Bland dem som ska föreläsa under konferensen finns ex-språkröret Birger Schlaug. Han lämnade partiet 2005, enligt honom själv sedan de dåvarande språkrören bett honom upphöra med sin offentliga kritik eller gå ur. Han skräder inte orden när han ger sin syn på dagens miljöparti:

– Jag tycker att partiet i dag fungerar som nyttiga idioter genom att försvara sådant som det bildades för att motverka, säger han.

Under hösten har det förekommit spekulationer om att ett nytt grönt parti är på väg att bildas. Men Birger Schlaug är skeptisk. Liksom Sibylla Jämting hoppas han på en förändring av MP.

– Jag skulle föredra att partiledningen skärper sig och ser vilken ideologisk skatt man sitter på. Att bilda ett parti är en sak, att bli något som håller ihop och får framgång är något annat, säger han.