Energi · Mat med Jenny

Jenny tipsar: Vegokryssning och semmelfasta


Vegokryssning i norska fjordar

Har du någonsin drömt om att åka med Hurtigrutten längs Norges fjordar, men tänkt att det vore en mardröm att vara instängd på en båt med drivor av kött? Då är det dags att vakna upp. Från och med 1 februari serverar Hurtigrutten en trerätters veganmiddag varje dag. Och om det inte känns tillräckligt, kan man boka in en helt vegansk Norgekryssning med det tyska bolaget Vegan Travel. Den
25 september–2 oktober kan fjordälskande veganer njuta av gourmetmiddagar och frukostbufféer. Vegan Travel arrangerar även andra lyxkryssningar runt om i Europa.

Semmelfesten före fastan

”Och däremellan kommer fastan” sjunger vi i den berömda julsången och syftar på tiden mellan jul och påsk. Men före fastan infaller också fastlagen, då vi enligt kristen tradition ska äta upp oss med fet mat före fastan. Semlor, som enligt semmelfantaster endast bör intagas på själva fettisdagen, börjar numera säljas i butiker och på kaféer redan före nyår. Skandal anser vissa. Kalasgott enligt andra.

Oavsett vad man föredrar, kan det vara fint att veta att semlor går utmärkt att göra veganska. Baka semmelbullar med växtmjölk och mjölkfritt margarin och toppa med en vegansk dessertgrädde. Och allt fler kaféer serverar veganska semlor. Att fråga på favoritkaféet och tipsa om ingredienser, kan säkra semmeltillgången i februari.