Energi · Mat med Jenny

Enklare vegovardag med Sofias recept

Sofia von Porat är matkreatören och entreprenören som brinner för enkel och god vardagsmat. Nu har hon släppt sin andra kokbok: Vardagsvego för alla.

Boken innehåller över 80 recept på rätter som ska underlätta matlagningen när man stressar, är trött och lätt hamnar i gamla hjulspår. De allra flesta ingredienserna har hon köpt i närbutiken mittemot sin lägenhet.

– Responsen har varit väldigt positiv, vilket är jättekul. Många har uppskattat att man kan köpa så gott som alla ingredienser i vilken liten mataffär som helst, så att man kan laga allt oavsett var i landet man bor, säger Sofia von Porat.

Boken innehåll allt från korvgryta till smoothies, och så klart även efterrätter. Får hon gäster en lördagkväll, lutar det åt en burgermiddag.

– Helgerna för mig brukar ofta innebära burgare eller pizza, så hemgjorda vegoburgare med extra allt och krispiga polenta pommes skulle sitta fint tycker jag. Och mina raw brownies till efterrätt, de är både kalasgoda och enkla att göra, säger Sofia von Porat.

Hon bjuder nu Syres läsare på flera av recepten från Vardagsvego för alla.

Buddha bowl Foto: Nathan Schacherer

Buddha bowl med BBQ-tofu

4 portioner

• 400 g fast tofu
• råris för 4 pers
• 1 paprika
• 1 broccolihuvud
• 2 msk vegetabilisk olja
• 1 msk vatten
• 1 burk majs
• 1 msk tamari
• 1 dl BBQ-sås (se recept nedan)
• sesamfrön
• färsk koriander

Hemgjord BBQ-sås:
• 1 ½ dl finkrossade tomater

• 1 ½ dl ketchup
• 1 msk agavesirap
• 2 msk äppelcidervinäger
• 1–2 msk tamari
• 1 tsk paprikapulver
• 1 tsk chilipulver
• 1 tsk oregano

1. Låt tofun rinna av och torka med hushållspapper. Vispa ihop alla ingredienser till BBQ-såsen.

2. Koka upp råris enligt förpackningens anvisningar och förbered grönsakerna. Skär paprika i stavar. Bryt broccoli i mindre buketter och stek den i olja i ca 1 minut på medelhög värme. Häll i vatten, täck med lock och låt steka i ytterligare några minuter. Tillsätt paprika, majs och tamari och stek i 2 minuter. För över till en skål och ställ åt sidan.

3. Skär tofun i tärningar och stek i lite olja tills de är gyllenbruna. Tillsätt sedan BBQ-såsen och låt puttra i ca 3 minuter tills tofun har sugit upp smakerna och såsen har tjocknat något. Lägg upp ris i skålar och toppa med stekta grönsaker och BBQ-tofu. Garnera med sesamfrön och koriander och njut!

F*skburgare

4-6 biffar

• ½ tsk torkad wakame, kan uteslutas
• 5 dl kronärtskockshjärtan på burk
• 1 schalottenlök
• 2 selleristjälkar
• 1 tsk citronsaft
• 1 dl kikärtsmjöl
• 2 tsk kokossocker
• ½ tsk vitlökspulver
• ½ tsk vit miso
• salt och peppar, efter smak

F*skburgarna:

1. Krossa wakamebitarna med en mortel och låt dem svälla i vatten. Sila av vattnet och för över i en skål.

2. Häll av vattnet från kronärtskockorna. Hacka skockor, lök och selleri fint och lägg i skålen med wakame tillsammans med övriga ingredienser. Blanda väl.

3. Häll kikärtsmjöl i en skål, växtmjölk i en andra och panko i en tredje. Forma kronärtskocksblandningen till biffar (inte för tjocka). Vänd en biff i taget i kikärtsmjölet, doppa den i mjölken och lägg den slutligen i panko. Täck alla sidor av biffen.

4. Stek biffarna gyllenbruna på båda sidor i rikligt med olja i en djup stekpanna. Låt torka på hushållspapper. Servera i hamburgerbröd med ruccola, pressgurka och srirachasås blandat med äggfri majonnäs.


Sås:
• 5 msk äggfri majonnäs

• ½ tsk sriracha

Till servering:
• hamburgerbröd

• ruccola
• pressgurka

1. Skiva gurkan med osthyvel eller mandolin. Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter. Häll av spadet.

Panering:
• ½ dl kikärtsmjöl

• 1 dl växtmjölk
• 2 ½ dl panko
• 1 dl olja till stekning

 


Nötiga rawbrownies

8 bitar

Botten:
• 2 dl valnötter
• 1 dl mandlar
• 1 dl kakao
• 1 nypa salt
• 2 dl urkärnade dadlar

Chokladtäcke:
• 1 dl kokosolja
• 1 dl kakao
• ½ dl agavesirap
• 1 nypa salt
• 1 krm vaniljextrakt

1. Finfördela valnötter och mandlar i en matberedare. Tillsätt kakao, salt och dadlar, och mixa tills blandningen får en kletig och något smulig konsistens. Häll i fler dadlar om blandningen inte är tillräckligt kletig.

2. Täck en ugnsforms botten med bakplåtspapper och pressa ner blandningen ordentligt.

3. Smält kokosolja och blanda den tillsammans med övriga ingredienser till chokladtäcket i en bunke. Rör om till en jämn smet och bred ett jämnt lager över bottnen. Ställ in i frysen i ca 1 timme så att chokladtäcket stelnar. Skär i bitar med en vass, lite varm kniv och servera!