Radar · Nyhet

Nazistisk organisation kan förbjudas i Finland

Nazistiska Finska motståndsrörelsen kan förbjudas. Polisen vänder sig till domstol för att upplösa organisationen, efter att en av medlemmarna åtalats för en dödsmisshandel. Samtidigt vill Feministiskt initiativ förbjuda nazistiska organisationer i Sverige.

Finsk lag gör det möjligt för rättsväsendet att upplösa en förening om verksamheten väsentligt strider mot lag eller god sed. För första gången på flera decennier kan paragrafen nu tillämpas mot en nazistisk organisation, enligt tidningen Hufvudstadsbladet.

En av Finska motståndrörelsens aktiva åtalades i december för att ha sparkat ihjäl en man i samband med en demonstration. Detta har föregåtts av flera våldsdåd av organisationens medlemmar. Nu har Polisstyrelsen fått nog och går till domstol för att stoppa organisationen, som är den finska motsvarigheten till Svenska motståndsrörelsen.

I Storbritannien beslöt parlamentet nyligen om ett förbud mot nazistiska National Action och i Tyskland kan det nazistiska partiet NDP förbjudas inom kort. I Sverige är Feministiskt initiativ däremot ensamt bland partierna om att vilja förbjuda nazistiska organisationer. De vill att Sverige ska lyssna på den kritik som FN:s rasdiskrimineringskommitté framfört mot att nazistiska grupper får verka i landet.

– Nazisterna hotar människor med sin blotta existens. Vi såg det i höstas när de demonstrerade vid en synagoga, vi ser det i Almedalen när de ställer sig på torget när vi håller möten. Romer, afrosvenskar, antirasister och andra kan inte längre uttrycka sig och vistas fritt i det offentliga rummet, säger partiledaren Gudrun Schyman.

Nils Funcke, adjunkt i medierätt, håller inte med. Han varnar för att rucka på principen om föreningsfrihet.

–  Vill man begränsa vissas yttrandefrihet, är det risk att man på sikt begränsar sin egen. I en annan tid är det kanske den motsatta åsikten man förbjuder. Dessutom blir gränsdragningarna omöjliga, därmed blir ett förbud lätt att kringgå. Det finns inget som säger att nazister inte sluter sig samman och startar en frimärksklubb, säger Nils Funcke.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV