Radar · Nyhet

Förnybart ökar globalt – minskar i Sverige

I världen ökar produktionen av förnybar el explosionsartat – i Sverige minskade den 2016. Något rejält lyft är knappast att vänta heller under det nya året. Elbolagen räknar med minskade investeringar.

Det är främst vädrets fel att den förnybara elproduktionen minskade i Sverige 2016. Mindre blåst och nederbörd gav 11 procent mindre el från vind och 19 procent mindre från vattenkraft, enligt elbolaget Bixias siffror.

Även när det gäller investeringar är det stiltje. 2015 etablerades ny vindkraft motsvarande 600 terawattimmar – 2016 bara 460. I år ser nergången ut att fortsätta. De totala investeringarna i energibranschen beräknas enligt Dagens industri falla till under 30 miljarder. Det kan jämföras med 45 miljarder toppåret 2014. Enligt elbolagen är orsaken låga elpriser, men också otillräckliga styrmedel för att få fart på utbyggnaden av det förnybara.

– Stödsystemen i bland annat Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien är mer omfattande än i Sverige, vilket gör att Vattenfall för närvarande satsar mer på vindkraft utomlands, säger Michelle von Gyllenpalm, presschef Vattenfall Sverige till Dagens industri.

Strax före jul stoppade regeringen planerna på vad som skulle blivit Sveriges största vindkraftpark. De 700 vindmöllor i Hanöbukten som skulle täcka fem procent av Sveriges elförbrukning ansågs ställa till med för stora problem för försvaret.

I världen som helhet skjuter den förnybara elproduktionen nu fart. Rapporterna duggade tätt under 2016 om en allt snabbare utbyggnad, inte minst i Kina. Enligt World Economic Forum är det nu mer lönsamt att investera i sol- och vindkraft än i nya fossila bränslen i mer än 30 länder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV