Radar · Nyhet

Den digitala kontrollen 2016

Utan internet riskerar debatten att strypas och ekonomier tappa fart. Nya rapporter beskriver dock att fler än 50 gånger under förra året stängdes tillgången till internet ner av statliga myndigheter i olika länder i världen.

– I de värsta fallen har ett strypt internet också kopplats samman med kränkningar av mänskliga rättigheter. Vi ser att när internet stängs ner sker samtidigt grymma brott, säger Deji Olukotun vid organisationen Access Now, en internationell organisation som verkar för att utöka och försvara utsatta användares digitala rättigheter.

Han säger att ledare stängt ner internet för att påverka demokratiska processer, däribland val.

– I februari 2016 blockerades sociala medier av president Yoweri Museveni i Uganda och samma sak hände i Gambia i december i samband med valet där, säger Deji Olukotun till IPS.

Men många regeringar investerade istället miljarder under förra året för att öka tillgången till internet.

– På det hela taget vill de flesta regeringar öka tillgången. Många ser det som en möjlighet att delta i den globala ekonomin och vara konkurrenskraftig, säger Deji Olukotun.

Han konstaterar att det finns många sätt att begränsa tillgången till internet.

– Det är viktigt att det internet som människor får tillgång till när de kopplar upp sig är hela nätet och inte bara en muromgärdad trädgård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV