Krönikor

Sista chansen för regeringen

Trump, Putin, Erdoğan. Flera stater har fallit under auktoritära män. I Europa hotas medmänskligheten redan av mainstreampolitiker, från Orbán till May – och av fascister som Le Pen och Åkesson.

Att Trump blir världens mäktigaste man ställer allt på sin spets. Ska den någorlunda demokratiska världsordning som skapat fred och frihet för miljoner människor försvaras, spridas och utvecklas? Eller ska vi istället återgå till en helt nationalistisk, hatisk och patriarkal värld, där förtryck och exploatering drabbar såväl mänskligheten som vår miljö?
Hittills har Löfven följt sin omvärld. Likt andra etablerade politiker har han kovänt, svikit ideal och stängt gränser. Men hoppet lever. Sverige kan fortfarande bli en humanitär förebild, som ger hopp i en orolig värld. 2017 har regeringen Löfven en sista chans att återupprätta sitt anseende.

Om Socialdemokraternas ska leva upp till sin demokratiska socialism. Om Miljöpartiets rötter i freds-, miljö- och kvinnorörelserna ska vara något värt. Om regeringen på allvar ska vara feministisk. Ja, då är dessa tio punkter helt nödvändiga:

1. Stoppa vapenexporten till diktaturer.

2. Gör Sverige fossilfritt till 2030. Inför flygskatt och köttskatt, avskaffa alla fossilinvesteringar och -subventioner, satsa på förnybart och inför vegonorm i offentlig verksamhet.

3. Riv upp den nya asyllagen. Inför flyktingamnesti, skapa lagliga vägar till Sverige, erkänn klimatflyktingar och ge asyl åt alla som flyr för sina liv – oavsett om det är från förtryck eller fattigdom.

4. Inför samtyckeslag.

5. Respektera transpersoners rättigheter. Gör vården inkluderande istället för transfob. Avskaffa juridiskt kön.

6. Stoppa den hänsynslösa exploateringen av naturen. Säkerställ Ojnare-skyddet. Ändra mineral- och skogsvårdslagarna så återvinning, ekosystemtjänster och naturvärden går före gruvbrytning och skogsskövling.

7. Inför tak-över-huvudet-garanti. Ge alla invånare tillgång till mat, vatten och hygien – oavsett ursprung och medborgarskap.

8. Rädda LSS. Respektera allas rättigheter – oavsett funktionsvariationer.

9. Driv på för att EU ska riva sina murar, minska sina utsläpp och öka sin medmänsklighet.

10. Använd allt inflytande globalt, inklusive platsen i FNs säkerhetsråd, till att skydda demokrati, mänskliga rättigheter och Jordens framtid.

Vissa av dessa förslag kan få riksdagsmajoritet. Andra lär blockeras. Det är i vilket fall viktigt att lägga fram förslagen – om regeringen vill göra allt den kan för en bättre värld. Våra folkvalda kommer inte göra det själva. Vi måste påverka dem – genom aktivism, organisering och civil olydnad. Och om dagens politiker vägrar stå upp för dessa förslag så behövs akut nya riksdagspartier, som Feministiskt Initiativ och Piratpartiet. Med över 1,5 år kvar till valet har utomparlamentariska partier all chans att nå fyraprocentsspärren – det bevisade EU-valen 2009 och 2014 liksom riksdagsvalet 2010.

Självklart hoppas vi alla att 2017 blir bättre än 2016. Men hopp räcker inte. Världen behöver fredlig kamp.

Fältbiologerna. Sveriges största förening för unga miljökämpar och naturvänner firar 70 år.

USAs visslarjakt. Manning får 35 års fängelse. Trump vill se Snowden död. Obama: benåda!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV