Radar · Nyhet

Svår situation för Boko Harams offer i Kamerun

I flyktinglägret Minawao i Kamerun finns närmare 60 000 människor från Nigeria som tvingats på flykt undan terrorgruppen Boko Harams härjningar. Strax före jul besökte chefen för FNs flyktingorgan UNHCR lägret och konstaterade att insatserna för att hjälpa flyktingarna inte är tillräckliga.

Aichatou Njoyas ögon fylls av tårar när hon berättar om vad som hände när den islamistiska terrorgruppen Boko Haram stormade in i hennes hem i Nigeria.

– Det var den 24 maj 2013. Min man låg och sov i ett rum medan jag var i ett annat rum med våra sex barn. Vårt yngsta barn var bara en månad gammal, säger hon och försöker samla sig.

Terroristerna drog med sig hennes man in till det rum där resten av familjen befann sig.

– De satte en machete mot hans nacke och frågade honom om han var beredd att konvertera från kristendomen till islam. Tre gånger frågade de honom och tre gånger svarade han nej. Sen dödade de honom framför mig och mina barn, berättar Aichatou Njoya.

Efteråt diskuterade männen huruvida de också skulle döda Aichatou Njoya. Men till sist kom de fram till att de skulle låta henne leva.

Dagen därpå flydde Aichatou Njoya med sina barn upp i bergen och efter en flera dagar lång vandring nådde de fram till gränsen till Kamerun. Därifrån fick de skjuts av UNHCR till det då nyligen upprättade flyktinglägret Minawao i norra Kamerun. Nu har Aichatou Njoya och barnen bott här i över tre och ett halvt års tid och det mesta talar för att det kommer att dröja länge innan de kan återvända hem.

I slutet av förra veckan besökte Filippo Grandi, chef för UNHCR, lägret i Kamerun. Han påtalade behovet av mer hjälp, eftersom det humanitära bistånd som når hit inte är tillräckligt.

Kamerun är det tredje landet UNHCR-chefen besöker under en resa till de länder kring Tchad-sjön som drabbats hårt av Boko Harams våldsdåd.

– Vi har arbetat för att förbättra hjälpinsatserna, men de är fortfarande otillräckliga. Jag har hört flyktingarna beklaga sig över att de inte har några möjligheter till inkomstbringande aktiviteter och jag anser att UNHCR och våra partners bör arbeta i den riktningen – att hjälpa dem att kunna hjälpa sig själva, sade Filippo Grandi i samband med besöket.

Flyktingarnas representanter berättade om de dagliga problem de tvingas hantera i lägret. Det råder brist på både mat och vatten, på mediciner och sjukvårdspersonal – och på klassrum för barnen.

Flera av de flyktingar IPS talar med säger att situationen i lägret blivit allt sämre, och enligt Aichatou Njoya stoppas flyktingarna av vakter om de försöker bege sig från lägret för att tjäna egna pengar.

Jallo Mohamed, som också bor i lägret, säger att matransonerna har minskat med tiden.

– Även ransonerna av ved har minskat. Och numera får man bara samma tabletter med paracetamol om man besöker sjukvårdskliniken – oavsett om man lider av feber, huvudvärk eller magproblem, berättar Jallo Mohamed.

Kamerun har tagit emot fler än 259 000 flyktingar från Centralafrikanska republiken och nästan 74 000 flyktingar från Nigeria. Samtidigt uppger UNHCR att endast 37 procent av de pengar som krävs för att hjälpa flyktingarna i Kamerun har kommit in under året. Nästan 30 miljoner dollar saknas för de hjälpinsatser som flyktingarna från Nigeria har behov av, enligt FNs flyktingorgan.