Radar · Nyhet

Oslos luft nu Europas farligaste

Luften i Oslo och flera andra norska städer är nu så farlig att människor i riskgrupper bör hålla sig borta eller inomhus.

Föroreningsgraden är ”röd”, den näst högsta på en fyrgradig skala, framgår av webbplatsen luftkvalitet.info. Det gäller i Oslo, Drammen, Fredrikstad och Grenland. I Bergen, Bærum och Kristiansand klassas nedsmutsningen som ”orange”.

Skalan går från grön (”lite”), via orange (”moderat”) och röd (”høy”) till lila (”svært høy”).

Röd nivå innebär enligt nyhetsbyrån NTB att hälsorisken ses som betydande. Barn och vuxna med exempelvis luftrörsproblem bör begränsa tiden utomhus och hålla sig borta från de värsta områdena.

Avgaser och vedeldning ligger bakom mycket av den farliga luften. Det är upp till vädret att skingra smutsen, men liksom i Paris tidigare i vinter är vädret i Norge nu för stillastående för att göra det riktigt. Av sajten airqualitynow.eu framgår att luften i Oslo för tillfället troligen är Europas värsta, även om Berlin och flera franska städer också ligger illa till.

Norge har den största andelen miljöbilar i världen. Nästan varannan bil som såldes där i november klarar avgasfri drift.

Men det kan man ju också uttrycka som att bensin- och dieselbilarna fortsätter att sälja i stora mängder. Oslo finns därför bland de världsstäder som börjat prata om att under 2020-talet helt förbjuda fordon med avgasrör.