Energi · Syre tipsar

Lampguiden ger råd om ljus och energi

Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret, och bättre att byta en lampa än att förbanna energiåtgången. Därför har Energimyndigheten satt ihop en app som gör det lättare att välja glödlampor eller se vilken belysning som behövs i ett rum.

Lampguiden har funnits i olika versioner i några år, men är så praktisk att den ändå är värd att tipsa om. Den har fyra ingångar:

1. Hitta lampan. Här kan du se på skärmen hur glödlampor av olika modell och styrka lyser. Det här är nog den minst användbara delen av Lampguiden eftersom glödlampsljuset på skärmen inte säger mycket om hur det ser ut i verkligheten. Men, som en gammal kollega brukade säga, det kan ju vara skräp bakom tangenterna också. Du kan även se hur mycket el du sparar på tio år när du väljer och använder belysning effektivare.

2. Inred med ljus. Här kan du gå in i olika rum med belysning på platser och i funktioner som är vanliga där. Till exempel en läslampa vid sängen, allmänbelysning i taket och lysrör över arbetsbänken i köket. Du kan prova att tända eller släcka dem, och om du klickar på de olika ljuspunkterna får du tips om vilka lampor som passar där. Den här funktionen var bra att ha när jag skulle köpa glödlampa i helgen – äntligen blev det rätt.

3. Omvandla. Hur många lumen är 40 watt? Och hur räknar man när det gäller reflektorlampor? Här får du hjälp att räkna.

4. Mer upplysning. Här finns info om olika sorters lampor, om återvinning, miljö och konsumenträtt.

Energimyndighetens app är gratis, lättanvänd och du behöver inte vara uppkopplad för att använda den. Den finns till både Android och Iphone. Värd att testa!