Energi

Släpp pallaren i dig lös

Hösten är här och med den har skördesäsongen kommit. Många är vi som gläds över det underbara utbud av äpplen som står till buds. Men det är mycket som går till spillo, något som kan bli din stora äppellycka.

De äpplen vi kommer att få se i butik i höst kommer att ha fler skönhetsfläckar än vi är vana vid att se. I början av september meddelades att äppelodlarna har kommit överens med handeln om att sälja klass 2-äpplen i butik. En dålig skörd som följd av en kall vår är anledningen till beslutet. Klass 2 är frukt som annars klassas som industrifrukt, det är alltså inget fel på frukten mer än att det kan finnas skönhetsfläckar på den, ”frostslips”.

Bredvid dessa frostbitna äpplen kommer vi säkert att kunna se skimrande, perfekta äpplen som är importerade. Men är det så viktigt? Är det inte dags att vi slutar att se på frukt och grönsaker som något strömlinjeformat, något som förväntas vara perfekt producerat enligt en mall? De äpplen vi plockar från vårt eget äppelträd brukar ju inte passa in i den mallen, men de är goda ändå. Kan vi ta med oss denna tanke till butiken och acceptera små skönhetsfel även där har vi kommit ett steg bort från det förkastliga matsvinnet.

Bjuder på närodlat 

Svinnet pågår runt omkring oss, i trädgårdar i vår stad. Över hela landet finns enorma mängder äpplen som bör tas om hand samtidigt som många kör till affären och köper äpplen, i bästa fall svenska ekologiska sådana. Enligt Sveriges lantbruksuniversitet uppskattas den svenska fritidsodlingen uppgå till ungefär dubbelt så mycket som den inhemska kommersiella odlingen av äpplen och importen tillsammans. Det är stora mängder fritidsodlade äpplen vi talar om här.

Se dessa trädgårdar som ett gyllene tillfälle för att få tag på billig frukt. Ett enkelt sätt för den som bor i närheten av någon vars äpplen inte ser ut att tas om hand är förstås att prata med ägaren och be att få ta tillvara på frukten. Ett annat sätt är att tipsa dem om att göra frukten tillgänglig på en fruktförmedling.

Minska svinnet

För att motverka svinnet startade Äkta vara 2012 kampanjen Fallfrukt, en fruktförmedling där det går att lägga ut sin frukt men även det omvända, att annonsera att ”jag vill ha frukt” för den som inte hittar någon i sin närhet.

Även Pallafrukt.se bygger på samma idé – att ta tillvara frukt och bidra till minskat svinn och samtidigt skapa möten mellan fruktträdsägare och pallare, ”personer med mer tid än frukt” som de kallar det på förmedlingen.

Det är riktigt mysigt att botanisera i utbudet. I glada ordalag bjuder ägarna ut närproducerad och kostnadsfri frukt till hågade äppelplockare. ”Kom och plocka”, ”ej besprutad frukt bortskänkes” och ”äpplen i massor” är några beskrivningar. En del anger även vilken äppelsort det är för den som är nyfiken på det.

Ett minskat matsvinn är ett viktigt steg mot en mer hållbar värld, att börja i trädgårdar i sin egen stad kan kännas mer påtagligt och motiverat än att välja mindre perfekt frukt i butiken. För visst kliar det lite i fingrarana när du passerar en tomt med massor av äpplen?

Pallaren i oss har vaknat, så låt den komma fram på ett klimatsmart sätt.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV